Blufærdighed står i vejen for samtale om sex og seksualitet

Sundhedsplejerske Lone Kjær Hein og sygeplejerske Michael Ahle Stadsbjerg har udtalt sig til P1 Orientering om, hvorfor sygeplejersker har svært ved at tale med borgere og patienter om deres seksualliv. De fortæller bl.a. til radioen, hvorfor netop dette emne burde prioriteres højere i sygeplejen.

Oprettet: 16.01.2020
Marie Adelstorp
Foto: Lone Kjær Hein
Michael Ahle Stadsbjerg og Lone Kjær Hein i radiostudiet.

En analyse fra Dansk Sygeplejeråd viser, at mange sygeplejersker har svært ved at tale sex og seksualitet med borgere og patienter ifm. deres behandling. Michael Ahle Stadsbjerg, der er sygeplejerske på Regionshospitalet i Herning, forklarer til P1, at mange sygeplejersker er meget bevidste om ikke at overtræde deres patienters grænser, og derfor kan det være svært at tale med patienter om deres seksualliv.

Sundhedsplejerske Lone Kjær Hein fra Holstebro Kommune, der samtidig er medlem af kredsens bestyrelse, blev ligeledes interviewet til P1. Her fortalte hun om Dansk Sygeplejeråd, Kreds Midtjyllands nyligt afholdte temadag om sexologi og sygepleje. Også hun giver sit bud på, hvorfor det er svært for sygeplejersker at tale med borgere og patienter om dette emne.
"Der er nok desværre mange, der tænker, at det må patienten selv bringe på banen. Og den anden vej rundt så tænker borgeren eller patienten, jamen hvis ikke der bliver spurgt ind til det, så er det nok fordi, det ikke er noget, vi kan snakke om."