Budgetforlig giver tiltrængt økonomisk løft

Regionsrådet i Midtjylland har indgået et budgetforlig for 2020, der blandt andet indebærer en økonomisk håndsrækning til samtlige hospitaler og til psykiatrien.

Oprettet: 09.10.2019
Marie Adelstorp

Efter et forholdsmæssigt kort forhandlingsforløb kunne regionrådsformand Anders Kühnau (S) tirsdag den 8. oktober 2019 skrive under på et budgetforlig, hvor samtlige partier i regionsrådet er medunderskrivere. Det sker for andet år i træk. Budgetforliget sikrer bl.a. Aarhus Universitetshospital 214 millioner kroner og fjerner dermed alle de planlagte besparelser fra 2020 og frem.

Positive takter - men fortsat en stram økonomi
Anja Laursen, der er formand for de midtjyske sygeplejersker, ser positive takter i forliget:
”Jeg synes, det er positivt, at forliget ikke varsler nye besparelser. Jeg glæder mig også over, at der i forligsteksten er fokus på medarbejdernes arbejdsmiljø. Med budgetforliget viser regionsrådet, at de har lyttet til de mange midtjyske sygeplejersker og medarbejderrepræsentanter i RMU, når vi gang på gang har synliggjort konsekvenserne af den stramme økonomi og de mange sparerunder, som sundhedsvæsenet kontinuerligt har været ramt af. Jeg glæder mig derfor over, at regionsrådet har afsat penge til de midtjyske hospitaler og til psykiatrien, som alle har mærket den økonomiske smalhals.”

Trods de positive takter har Anja Laursen også rettet sin opmærksomhed mod det faktum, at pengene stadig er få i sundhedsvæsenet.
”Flere hospitaler er stadig underlagt besparelser, og de midtjyske sygeplejersker arbejder fortsat i et meget højt tempo. Vi vil derfor fortsat have opmærksomhed på tid til faglig kvalitet og de ansattes arbejdsmiljø.”

Hårdt brug for hver en krone
Regeringen indgik tidligere på året en økonomiaftale med Danske Regioner, der betød, at regionerne har haft flere penge til rådighed end vanligt under budgetforhandlingerne.
”Der er hårdt brug for hver en krone. Så på den ene side glæder jeg mig over, at det er muligt at give hospitalerne bedre økonomiske forhold. Det vil gavne både patienter og medarbejdere. På den anden side er der - trods flere penge - fortsat en stram økonomi,” siger Anders Kühnau, der også fortæller, at de igangværende besparelser på eksempelvis Aarhus Universitetshospital i 2019 stadig er gældende.

Hospitalsbudget afgør pengeandel
Regionshospitalerne får andel i budgetforliget fordelt efter størrelsen af hospitalernes budget. Det betyder, at Regionshospitalet Horsens tilføres seks millioner kroner, Hospitalsenhed Midt 14,8 millioner kroner, Regionshospitalet Randers seks millioner kroner, Hospitalsenheden Vest får 13,1 millioner kroner og psykiatrien 10,6 millioner kroner.

Herudover tilføres Regionshospitalet Randers 33,2 millioner kroner i 2020. Beløbet falder de kommende år og vil fra 2023 og frem være på 17 millioner kroner. Fra 2022 tilføres også Regionshospitalet Horsens 15 millioner kroner varigt. Begge hospitaler har en høj produktivitet og mange patienter.

”Politik er kunsten at balancere mellem mange hensyn. Jeg synes, vi med budgetforliget har fundet en god balance. Vi tilgodeser Aarhus Universitetshospital som regionens faglige fyrtårn og anerkender samtidig, at regionshospitalerne og psykiatrien skal have rimelige arbejdsvilkår,” siger regionsrådsformanden i en pressemeddelelse.

Budgetforliget blev ligeledes kommenteret af flere midtjyske sygeplejersker: