Debatindlæg fra retspsykiatrien i Skejby: Kære politiker, hvem beskytter os?

De ansatte i retspsykiatrien i Skejby er frustrerede over, at den lov der skal beskytte dem bedre ikke er implementeret endnu. Det mere end et år efter den blev vedtaget. Derfor har de sammen skrevet et debatindlæg i et forsøg på at få politikerne til at handle på problemet nu.

Oprettet: 20.09.2022
Per Colstrup Vinkel

Det gav stor opmærksomhed, da DSR, Kreds Midtjylland i starten af september forsøgte at råbe politikerne op. Et opråb på baggrund af den manglende implementering af journalføringsloven. En lov vedtaget i august 2021, der har til hensigt at sikre medarbejdere i det offentlige mod alt fra overfald til verbale tilsvinger på de sociale medier. Du kan læse om det opråb DSR kom med her. 

Fælles opråb

Det er på ingen måde kun sygeplejersker og ansatte i retspsykiatrien, der oplever det som udfordrende, når en borger via sundhedsjournalen kan finde oplysninger om offentligt ansatte, der har behandlet en. Men medarbejderne i netop retspsykiatrien har fået nok. Derfor har de sammen sat ord på, hvorfor det ikke er nok, når politikerne lover, at loven er implementeret indenfor 1-2 år. Herunder kan du læse debatindlægget, der også er sendt til de regionale dagblade og allerede er publiceret flere steder. 

 

Kære politiker, hvem beskytter os?

 

Når mennesker bliver psykisk syge, kan de blive for farlige til at være i samfundet. For farlige for dig og din nabo.

Vi medarbejdere i retspsykiatrien passer på dem og jer, men hvem beskytter os?

I retspsykiatrien indlægges mennesker, som på baggrund af deres diagnose kan være til fare for andre. De kan f.eks. udvikle paranoide tanker om, at andre vil skade dem. Der indlægges også varetægtsfængslede patienter til udredning, som viser sig ikke at være psykisk syge. Disse patienter ses i højere grad med banderelationer eller radikalisering, hvor kriminalitet og en hævnmentalitet er dominerende. Det er sådanne mennesker, der udgør en risiko for personalet.

Trusler mod personale, der også omfatter personalets børn og ægtefælle er desværre et velkendt fænomen. Vi kender også til episoder, hvor patienter opsøger personalet på deres hjemadresse, udstiller personale med navns nævnelse på sociale medier og beskylder vedkommende for at være f.eks. pædofil.

Det værste er, at der igennem de seneste 10 år er sket en række drab på medarbejdere begået af psykisk syge patienter.

 

Igen spørger vi, hvem beskytter os?

 

I dag kan en patient via Sundhedsjournalen finde frem til præcis de medarbejdere, der har behandlet dem. Den mulighed giver stadig større problemer og utryghed hos os som medarbejdere i retspsykiatrien, præcis som problemet eksisterer mange andre steder i sundhedsvæsenet.

I august 2021 blev der truffet beslutning om at anonymisere personalet, da en ny journalføringslov blev vedtaget. En lov der samtidig sikrer borgernes rettigheder. Her mere end et år senere er intet sket, derfor spørger vi som frustrerede medarbejdere.

 

Danske Regioner, hvem beskytter os?

 

Svækker det tilliden, hvis vi ikke angiver det fulde navn i journalen? Til dem der spørger om det, vil vi sige. I Danmark er der rigtig stor tillid til Politiet og Kriminalforsorgen, som i mange år har arbejdet under tjenestenummer.

Personalet har kunnet beskytte sig selv ved at have beskyttet adresse, men det er ikke længere tilstrækkeligt for at skabe tryghed. Verden har over år forandret sig, og vi er meget mere eksponeret i forhold til sociale medier, pårørende og en patientgruppe som også ændrer sig. Det er langt nemmere at tilgå oplysninger om personalet online, end det har været tidligere - teknologien har overhalet os.

Som personale tager vi patienter, pårørende og samfundets sikkerhed meget alvorligt. Derfor forventer vi også, at vores tryghed og sikkerhed bliver taget alvorligt nu. Vi har stor forståelse for, at der bl.a. kan være tekniske udfordringer eller lignende forbundet med anonymisering, og at dette kan tage tid, men vores sikkerhed og tryghed kan ikke vente længere. Der må som minimum kunne findes en midlertidig løsning. Vi kan og vil ikke vente længere.

 

På vegne af medarbejderne organiseret i DSR, FOA og SL i retspsykiatrien i Skejby.