Emma Holten: - I har fat i den lange ende - hold fast

Emma Holten er feminist, samfundsdebattør og foredragsholder. Hun ved om nogen, hvor hårdt det kan være at få forandret en samfundskultur.

Oprettet: 05.01.2022
Per Colstrup Vinkel
Foto: Jonna Fuglsang

Af Per Colstrup Vinkel

I et hjørne af cafeen på museet KØN sidder Emma Holten og arbejder. I telefonen giver hun gode råd til en kollega, der for første gang skal medvirke på direkte TV. Den slags er hverdag for Emma Holten, der de senere år er blevet en fremtrædende samfundsdebattør på områder som ligestilling og sexisme.

Det er meget symbolsk, at vi møder hende på KØN i Aarhus. Et sted, der repræsenterer mange års kamp for ligestilling i samfundet. Emma Holten fremhæver netop mødestedet for vores interview, da jeg spørger til, hvordan hun ser den kamp, sygeplejerskerne det seneste år har været en del af.

- I 2017 kæmpede vi med næb og klør for me too i Danmark. Jeg havde selv været udsat for en åbenlys krænkelse, argumenterne var gode for et opgør, men det var, som om samfundet ikke var klar. Der skulle gå tre år, før der skete noget, da Sofie Linde pludselig fik det hele til at eksplodere, siger Emma Holten.  

Den store bølge af afsløringer og opgøret, der strømmede ind i det danske samfund i månederne efter, ser Emma Holten som en inspirationskilde for de sygeplejersker, der netop nu er dybt frustrerede over en lang strejke uden et økonomisk output.

- Det er lange seje træk, når der skal ændres på de her ting. Vi sidder her på et museum, der omhandler kampen for ligestilling. Jeg kan mærke, hvordan det allerede har haft en effekt, når vi taler om den almindelige borger. Den aktivisme, sygeplejerskerne har udvist, er trængt ind hos befolkningen. På den måde er strejken og kampen på ingen måde spildt. Næste skridt er, hvordan man oversætter denne sympati til en lønstigning, fortæller Emma Holten.

Hun understreger, hvor vigtig samtalen med den helt almindelige dansker er. En samtale, der skal foregå alle steder. I familien, ved familiefesten eller blandt venner. Foredragsholderen oplever ofte en tendens til, hvordan man retter fokus mod dem, der åbenlyst er uenige med en. En naturlig reaktion. Ofte kan det dog være langt mere frugtbart, hvis man i stedet fokuserede energien på alle dem, der ikke siger noget, men måske kan overbevises. Ved at arbejde i den retning, kan man få skabt et pres på magthaverne nedefra.

 

Forandringer og synliggørelse

Et opgør med Tjenestemandsreformen fra 1969 er for mange sygeplejersker blevet et udgangspunkt i den aktuelle lønkamp. Det var her, kvindedominerede fag blev indplaceret lavere end mandedominerede fag. Fordi manden var forsørger, og kvindens indtægt ikke var afgørende for husstanden. Ingen kan sætte spørgsmålstegn ved, at verden i dag er en helt anden. Ifølge Emma Holten er det vigtigt at huske på, hvad man som sygeplejersker er i gang med at kræve.

- Jeg tror, sygeplejerskerne undervurderer, hvor stor en forandring det er, de ønsker. Det er så indlejret i vores samfund at tage kvinders omsorg for givet. At den kommer af kærlighed og ikke kompetence. Så det, sygeplejerskerne gør i deres kamp, er at åbne op for en langt større kamp om vores syn på ikke bare omsorgsarbejde, men på køn i det hele taget. Det er et kæmpe spørgsmål, man stiller. Det kræver nok lidt tålmodighed, siger Emma Holten.

Hun påpeger, at omsorg er én ting for sygeplejersker, men ofte kan være noget helt andet for en borger uden relation til sundhedsvæsenet. Det er her, en af de kommende kampe skal stå. Kampen for at få slået fast, hvordan omsorg er mere end at trøste en patient.

- Jeg er kronisk syg, så jeg oplever flere sygeplejersker end gennemsnittet. Alligevel sidder jeg med en fornemmelse af, at jeg ikke helt forstår, hvordan sygeplejersker arbejder. Fordi det er et ekstremt komplekst arbejde. Et arbejde fyldt med faglighed. Faglighed, der i min verden er omsorg på et højt niveau. Alt det komplekse arbejde, der udføres væk fra patienterne, det skal gøres mere synligt, forklarer Emma Holten.

Det er dybt indlejret i vores samfund, at lav løn og omsorgsfag hænger sammen. Derfor er gentagelser af hverdagens kompleksitet afgørende, når hele befolkningen skal forstå, at sygeplejerskens funktion indeholder meget andet end servere mad og rede seng

Emma Holten er aktuel med et foredrag om feministisk økonomi. Foredraget er en kritik, der med udgangspunkt i alle menneskers lige værd, forsøger at komme til bunds i historiens uretfærdigheder. Foredrager holdes onsdag den 26.1.2022 kl. 19 i Musikhuset i Aarhus.

 

 

Tre skarpe

Skal der mere kynisme til i sygeplejerskernes kamp for ligeløn?

Det skader aldrig at være lidt hardcore

Føler du, der rykkes ved de samfundsstrukturer, der udfordrer sygeplejerskernes lønkamp:

100 procent ja.

Er nøglen til ligestilling at råbe ad politikerne eller få befolkningen til at råbe for os?

Jeg tror på tryk nedefra. Det bedste tryk, du kan sætte på politikerne, er ved at have mange allierede. Politikerne gør, hvad vælgerne vil have.