En hyldest til demokratiet

Politikere fra landets regionsråd mødtes til generalforsamling i Aarhus. Men også repræsentanter for de regionaltansatte var stået tidligt op for at stå klar med medaljer til politikerne.

Oprettet: 10.04.2019
Tekst og fotos: Marie Adelstorp
Formand for DRO, Anja Laursen (th) i dialog med formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V).
Foto: Marie Adelstorp

'Vi ønsker ikke regionrådene nedlagt. Tak til jer for det lokaldemokratiske samarbejde' lød teksten på et banner, der mødte de knap 400 politikere, der mødte frem ved Centralværkstedet i det centrale Aarhus den 11. april 2019. Her holder Danske Regioner generalforsamling år efter år. Og her bliver de netop år efter år mødt af repræsentanter for de regionalt ansatte, der med et glimt i øjet går i dialog med politikerne forud for generalforsamlingen.

Dette år er dog ikke som de andre. For i den nuværende regerings udspil til ny sundhedsreform lyder et forslag, at regionsrådene skal nedlægges. Men det er ikke en holdning, regeringen deler med de ansatte, fortæller Anja Laursen, der er formand for DRO, Det Regionale Organisationssamarbejde, der består af 31 faglige organisationer.

Regionrådene bør bevares
"Vi ønsker at hylde demokratiet, og derfor er vi mødt frem i dag," forklarede Anja Laursen de mange politikere, der med store smil tog imod de kage-medaljer, som de ansatte langede ud til højre og venstre, da politikerne ankom til generalforsamlingen.

"Vi har ikke et ønske om øget centralisering. Derfor ønsker vi regionsrådene bevaret, så vi som medarbejdere kan fortsætte med at give faglige input til de beslutninger, der tages. Vi har med andre ord ikke brug for en ny struktur men derimod en økonomi, der kan favne det sundhedsvæsen, som gennem alt for lang tid har været underfinansieret," forklarer Anja Laursen.

dsc_0558Til P4 Østjylland forklarer hun, hvad konsekvenserne ved de varslede sundhedsfællesskaber, der skal erstatte regionsrådene, kan være.
"Nedlægger man regionsrådene, fjerner man den demokratiske indflydelsesmulighed, vi har som medarbejdere og borgere. Det ønsker vi ikke, da vi ikke har direkte adkomst til dialog med dem, da de er professionelt udpegede bestyrelser. Hvia man eksempelvis træffer en beslutning, der har konsekventer for patienterne, så er der ingen, der siger, at man skal lytte til vores faglige input. Demokratiet kommer derfor meget langt væk," fortæller hun.

Anders Kühnau (S), formand for regionsrådet i Region Midtjylland, takkede de fremmødte DRO-repræsentanter for støtten. Det samme gjorde formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V).
"Så meget støtte er vi ikke vant til," udbrød hun, inden hun tog en kage med i hånden ind i varmen.

Og mange af de øvrige politikere satte pris på støtten. Der var dog én, der ærgrerede sig.
"Åh, jeg har diabetes, så det duer ikke," forklarede han, da han måtte takke nej til en kage.


Bemærk venligst, at billedvisningen fungerer optimalt ved stor visning. Tryk derfor på de to pile (Enter fullscreen).

dsc_0466P4 Østjylland dækkede aktionen, hvor Anja Laursen blev interviewet ad flere omgange:
- Nyhedsudsendelse kl. 8.30
- Radioudsendelse kl. 8.45 (Gå 2 timer og 36 minutter frem)

Læs omtale i Herning Folkeblad, 10. april, 1. sektion, side 9.
Læs omtale i Viborg Stifts Folkeblad, 11. april 2019 (artikel er for abonnenter)