Et udspil med mange knaster

Midtjyske sygeplejersker har bidraget til debatten oven på den nuværende regerings udspil til en omfattende reform af det danske sundhedsvæsen.

Oprettet: 17.01.2019
Marie Adelstorp og Ditte Scharnberg
Kredsnæstformand Hanne Holst Long. Foto fra TV2 Østjylland.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede 16. januar 2019 sammen med den øvrige siddende regering et udspil til en sundhedsreform. Indholdet var ikke i tråd med Dansk Sygeplejeråd, Kreds Midtjyllands forhåbninger. 

"Hvis man skulle lytte til sygeplejerskerne, så er det måske ikke en ny strukturreform, der skal til. Vi vil langt hellere have, at der bliver skabt tid og rum på arbejdspladserne, så vi kan få mere kvalitet i sygeplejen," siger næstformand for Dansk Sygeplejeråd, Kreds Midtjylland, Hanne Holst Long til TV2 Østjylland.

Under præsentationen kom det blandt andet frem, at regionsrådene skal erstattes af fem sundhedsforvaltninger og 21 sundhedsfællesskaber med politisk udpegede bestyrelser samt en ny national styrelse, Sundhedsvæsen Danmark - også ledet af en politisk udpeget bestyrelse. Det betyder, ifølge Dansk Sygeplejeråd, at det bliver sværere at blive hørt.

"Man fratager de ansatte og borgerne muligheden for at komme i drøftelse med lokalpolitikerne i forhold til den måde, sygehusvæsenet er på i dag. Der bliver længere til den dialog," siger Hanne Holst Long.

Hanne fortæller desuden til TV2 MidtVest, at trivslen hos de ansatte på landets hospitaler bliver overset med den mulige kommende reform:

"Det er svært at sikre den faglig kvalitet og tage vare på de opgaver, man er sat til at løse for borgerne på vegne af sundhedsvæsenet, og jeg er derfor bekymret for, at de, der er ansat på vores hospitaler, kan miste mest på den her reform."

Stor afstand mellem beslutningstagere og ansatte
"Vi har præsteret de sidste fem-seks år, så hvad er det nu, de har gang i," lød det fra Helle Engelsen, der er fællestillidsrepræsentant og sygeplejerske på Hospitalsenhed Midt, til TV2 MidtVest, efter hun havde skimmet reformudspillet. Hun fortæller også til tv-stationen, at hun er bekymret over afstanden mellem de, der skal tage beslutningerne og så de, der skal leve med beslutningerne. Bliver regionsrådende nedlagt, forudser Helle Engelsen, at det bliver svært at påvirke beslutningsprocesserne under mulige besparelser i fremtiden.

Øget dimensionering på sygeplejeskoler ikke nok
Sygeplejerske og fællestillidsrepræsentant Laila Garsdal Petersen fra Hospitalsenheden Vest glæder sig over, at regeringen i sit udspil har fokus på at øge optaget på sygeplejerskeuddannelserne, men de bebudede 2.000 flere sygeplejersker rækker ikke langt nok, forklarer hun til P4 MidtVest

  • Lyt med på P4 MidtVest, 16. januar 2019