Hospital med store temperaturudsving

Den varme sommer har resulteret i et ualmindelig varmt indeklima for patienter, sygeplejersker og øvrigt ansatte på Aarhus Universitetshospital, der arbejder på de etager, der skyder i vejret. På de nederste etager er problemet lige omvendt. Her sidder de ansatte i striktrøjer for at holde varmen.

Oprettet: 08.08.2018
Marie Adelstorp

Supersygehuset i Aarhus er bygget uden aircondition, hvilket er hovedårsagen til, at hospitalet visse steder er overophedet.
"Vi synes, det er udfordrende, at patienter og personale skal udsættes for de konditioner indenfor, når vi bygger et 2020-byggeri, der burde være tidssvarende," fortæller FTR for sygeplejersker og radiografer på AUH, Jacob Gøtszche til TVAvisen.

På de nederste etager derimod fryser personalet. Annette Hjuler, der er sygeplejerske på Klinik for Bækkenbundslidelser i stueetagen, oplever, at der fire ud af fem arbejdsdage er for koldt i klinikken.
"Dage, hvor der er rigtig køligt hernede, sidder man med sjælevarmere oven på uniformen og undertrøjer under, og når vi mærker på hinanden, er vi faktisk iskolde," siger hun.
Kulden går også ud over patienterne, der kommer til undersøgelse for vandladningsproblemer, fordi kulden øger tissetrangen, forklarer hun.

Nye tiltag skal justere temperatur
Nu er regionrådsforsmand i Midtjylland, Anders Kühnau (S), gået ind i sagen. Tirsdag eftermiddag d. 7. august gæstede han hospitalet i Skejby. Og forud for besøget forklarede han hvorfor:
"Jeg synes bare, at jeg som øverste ansvarlige med egne øjne bør gå ud og se, hvordan virkeligheden er og få den bedste forståelse, jeg kan på nuværende tidspunkt, af hvad det er for udfordringer, vi har, og hvordan vi kan løse dem," siger han til DR.

Anders Kühnau ønskede at se på, om anlægget overhovedet kan klare opgaven, og ellers er han villig til at se efter en anden løsning, fortæller han, men den hedder ikke nødvendigvis aircondition.
"Jeg ved ikke, om aircondition er den rigtige løsning. Det er der mange forskellige holdninger til, om det er. Jeg siger bare, at jeg er villig til at drøfte alternativer, hvis det viser sig, at anlægget ikke er godt nok," slår han fast.

Efter besøget på Skejby forklarer Anders Kühnau, at kølig natteluft og solafskærmning skal sikre patienter og ansatte på Aarhus Universitetshospital i Skejby mod de høje temperaturer, de har døjet med i løbet af sommerens varmeste perioder.
"På de helt varme dage skal solafskærmningen bare være nede hele tiden, så vi ikke får en ophobning af varme, som gør, at vi sidst på dagen, på de varmeste stuer, får nogle for høje temperaturer, for det har vi haft – det erkender jeg blankt," siger han til DR.