Lad også drengene få HPV-vaccine gratis

"I forbindelse med finanslovsforslaget 2019 lægges der op til, at drenge, der bliver 12 år efter 1. juli 2019, skal tilbydes HPV-vaccinationen gratis. Det er et vigtigt forslag, som vi håber bliver prioriteret i forhandlingerne," skriver sundhedsplejerske Lone Kjær Hein og sygeplejerske Dorthe Boe Danbjørg.

Oprettet: 09.10.2018

Af sundhedsplejerske i Holstebro Kommune, Lone Kjær Hein og sygeplejerske Dorthe Boe Danbjørg:

I dag tilbydes drenge ikke HPV-vaccinationen som en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark, men i forbindelse med finanslovsforslaget 2019 lægges der op til, at drenge, der bliver 12 år efter 1. juli 2019, skal tilbydes HPV-vaccinationen gratis. Det er et vigtigt forslag, som vi håber bliver prioriteret i forhandlinger, ligesom der bør laves et catch-up program, så de ældre drenge også får tilbuddet. På samme vis som da vaccinen blev indført som et gratis tilbud til pigerne.

Det er vigtigt af flere årsager, dels fordi vaccinen både kan beskytte drenge og mænd mod en lang række kræftformer, men også fordi en bred vaccination af drengene vil kunne beskytte pigerne og dermed mindske deres risiko for at udvikle livmoderhalskræft.

Men ikke mindst er det også vigtigt, når vi taler ligestilling og social ulighed i sundhed. For hvorfor skal drengene stilles ringere end pigerne i forhold til muligheden for at blive vaccineret, blot fordi de er drenge?

Læs hele debatindlægget i Fyns Stiftstidende, 8. oktober 2018