En god idé her -en god idé der.
Som praktikere i en travl hverdag kender mange sygeplejersker til, hvordan gode ideer løbende opstår, når man står midt i den daglige drift.
Husker man på dem? Bliver de skrevet ned? Bliver de nogensinde til noget?
Ja!
På Intenvisafdelingen på AUH i Aarhus skete der noget udover det sædvanlige. Ikke fra den ene dag til den anden, men nærmere over år. Ideen opstod tilfældigt, hos intensivsygeplejerske Ulla Otte. Ideen om den milde musik med udgangspunkt i det klassiske kunne gøre noget for de patienterne på intensivafdelingen? Patienter hvis krop ofte er i ubalance og har brug for ro og lindrende behandling. Præcis som de pårørende ofte også kan have gavn af et rum med ro som et afbræk fra de mange bekymringer, der ofte følger med, når ens nærmeste er indlagt på intensiv.
Som specialeansvarlig på intensiv på AUH tog Linette Thorn den gode ide fra intensivsygeplejerske Ulla Otte med videre. Udviklede på den, skabte et forsøg i samarbejde med Jysk Musikkonservatorium. Et forsøg der i dag er blevet til et fast permanent samarbejde, med dokumenteret effekt. Puls, blodtryk og stressniveau falder, når musikken spiller. Det vel at mærke i en live-udgave, hvor klassiske musikere spiller på stuerne for både patienter og pårørende.
Historien fik stor opmærksomhed og TV2 Nyhederne(starter 14:02) og Aarhus Stiftstidende valgte at fortælle om historien med udgangspunkt i Linette Thorn. Du kan også læse Dansk Sygeplejeråds omtale af historien her.
I det kommende nummer af DSR midt kan du møde Linette Thorn og høre mere om projektet. Artiklen kan du allerede nu læse herunder.
Portræt på tværs - Linette Thorn
Linette Thorn er 41 år og intensivsygeplejerske på Aarhus Universitetshospital. Som datter af en samtaleterapeut kom det at gøre en forskel for andre mennesker ind i Linettes liv i en tidlig alder. Sygeplejen var et aktivt tilvalg, fordi mulighederne for at udvikle sig er nærmest uendelige. Et job med mening uden risiko for at komme til at kede sig.
Netop udvikling har Linette haft fokus på i sit arbejdsliv. En kandidat i sygepleje har banet vejen for, at hun er blevet en del af at udvikle og forske i klinisk praksis. De senere år har hun arbejdet på et projekt i samarbejde med Det Jyske Musikkonservatorium, hvor der spilles klassisk livemusik for patienterne. Projektet tager udgangspunkt i en god idé fra kollegaen Ulla Otte, og med dokumenteret effekt for både patienter og ansatte er det nu blevet til en fast implementeret del af dagligdagen. Projektet er netop blevet præmieret med DSR’s og Bauta Forsikrings Athena-prisen 2022.
Hvad fylder for dig?
Det gør kollegial sparring. Vi er gode til at bruge hinanden og ikke mindst de forskellige kompetencer, vi har. Vi er bevidste om, hvor pressede vi er. Vi prøver at bevare et optimistisk præg. Vi har et godt arbejdsmiljø, eksempelvis har vi god erfaring med at have en timeout i løbet af arbejdsdagen. Her kan vi koordinere, hvem der har tid, og hvem der mangler en hånd. Det er en god investering at stoppe op og snakke sammen.
I har netop modtaget Athena-prisen for jeres arbejde med at inkludere livemusik som et tilbud i behandlingen, hvad betyder det?
Det er helt fantastisk at opleve, hvordan den nysgerrighed og interesse, sygeplejersker viser for at udvikle nye behandlingsformer, her giver sig udslag i et innovativt projekt. At få en pris er kronen på værket. Musikken giver noget til medarbejderne til morgenkaffen, for patienterne på stuen og for relationen mellem medarbejdere og patienter. Som specialeansvarlig er det vigtigt for mig at lytte til de mange gode input, mine kollegaer kommer med. Projektet her understreger, at det i den grad kan betale sig.
Hvad er du ellers optaget af?
Jeg synger og spiller klaver hver dag, så musikken fylder meget for mig. Som kontrast til det hektiske liv på en intensivafdeling fylder det nære også meget for mig. En tur i skoven, oplevelser med mine børn, kaffe med en god veninde, sport eller en god lydbog. Alt det for at trække i en anden retning end det intense arbejdsliv. Det hjælper mig med at komme i balance at have fokus på nydelsesting.