Lønsedler vækker opsigt

Offentligt ansatte, heriblandt sygeplejersker, har nu i stor stil valgt at offentliggøre deres lønsedler, og flere medier har derfor interviewet midtjyske sygeplejersker om initiativet.

Oprettet: 20.12.2017
Marie Adelstorp
Heidi Jacobsen (tv) og Amanda Iversen fra Regionshospitalet i Viborg.
Foto: Screendump fra nyhedsudsendelse fra TV2 Midt Vest.

I begyndelsen af det nye år begynder forhandlingerne om en ny overenskomst til offentlig ansatte, og op til forhandlingerne indledes, valgte sygeplejerske Rikke Bæk Cramer fra Skive Kommune at dele sin lønseddel på Facebook. Det har startet en viral storm af offentligt ansatte, der har lagt deres lønsedler frem til offentlig skue med hashtagget #Sophieslønfest.

Mange overraskes
TV2 Midt-Vest har gæstet hospitalet i Viborg, og her har man talt med to sygeplejersker fra Ortopædkirurgisk Afdeling, Amanda Iversen og Heidi Jacobsen.
"Mange bliver overrasket over at høre, hvad vi tjener. De troede, det var væsentligt mere," fortæller Amanda Iversen, og kollega Heidi supplerer:
"Vi får heller ikke så mange tillæg, som folk tror. De tillæg vi får er alene for de ulemper, vi har," fortæller hun og pointerer, at lønnen til sygeplejersker i mange år har haltet bagud ift. andre faggrupper med samme uddannelseslængde. 

Håber på en reel debat
Også i Holstebro har Rikke Bæk Cramers deling af sin lønseddel skabt opmærksomhed, og sygeplejerske Katrine Lauth, der arbejder i den vestjyske kommune, har ligeledes valgt at dele sin lønseddel på Facebook, hvilket hun efterfølgende har modtaget mange reaktioner på, fortæller hun i DRs Aftenshowet.
"Heldigvis har de fleste reaktioner været positive," fortæller Katrine Lauth og forklarer videre, at hun håber på, at det kan afstedkomme en reel diskussion med reelle tal, inden man forhandler offentlig ansattes lønninger.

Sag skal belyses fra alle sider
Tillidsrepræsentant og sygeplejerske Mia Bergmann Poulsen fra Mave-Tarm og Brystkirurgisk Afdeling på hospitalet i Viborg er også blandt de sygeplejersker, der har delt sin lønseddel på Facebook.
"Det er er væsenlig pointe Rikke (Bæk Cramer red.) har bragt på banen. Vores grundløn hænger ikke sammen med det, vi går og laver," siger Mia Bergmann Poulsen til Avisen.dk.

Mia Bergmann Poulsen været ansat i tre et halvt år. Før har hun arbejdet som både sosu-hjælper og assistent. Hun gik længe og tyggede på, om hun nu også have lyst til at dele sin løn med resten af landet.
"Jeg kunne se, at der var mange sygeplejersker, der havde lyst men ikke turde. 'Det skal blive løgn', tænkte jeg, og så gjorde jeg det. Rikkes lønseddel repræsenterer jo det kommunale, mens min repræsenterer regionen. Det er vigtigt at få det her belyst fra så mange sider som muligt," påpeger Mia Bergmann Poulsen.