Mangel på frivillighed i Covid-beredskab

Flere af landets hospitaler er i gang med at sætte navn på det personale, der skal indgå i de kommende måneders corona-beredskaber. DR har interviewet sygeplejerske Sanne Frost fra Aarhus Universitetshospital, som er del af et beredskab, hun ikke frivilligt har meldt sig til. Det skaber udfordringer, forklarer hun.

Oprettet: 07.09.2020
Marie Adelstorp
Foto fra TVAvisen.
Sygeplejerske Sanne Frost.

Normalt laver Sanne Frost laserbehandlinger på patienter, der lider af hudkræft. Hun er nemlig sygeplejerske på Afdelingen for Hud- og Kønssygdomme på Aarhus Universitetshospital. Men hvis antallet corona-patienter stiger markant i løbet af efteråret, skal hun ikke længere behandle folk med hudsygdomme, så skal hun i stedet tage sig af coronaramte danskere. Og det er ikke noget, hun selv har valgt.

"Med kort, kort varsel kan jeg blive indkaldt til både at skulle indgå i natte-, aften- og weekendvagter. Det er en stor udfordring for mig, som er alene med min dreng på tre år," siger hun til DR.

Ændrede vilkår nødvendigt
Normalt arbejder Sanne Frost fast fra klokken 7.15 til 14.45 i hverdagene. Men når hun indgår i corona-bemandingen, kan hendes vagtplan med tre dages varsel blive lagt om og potentielt indeholde vagter på alle tider af døgnet.

"Jeg har min søn hos mig det meste af tiden, og jeg kan jo ikke bare placere ham uden for en lukket børnehave," siger hun og fortæller, at vilkårene for beredskabet skal ændres, hvis hun kan se sig selv tiltræde frivilligt.