Masker mod kirurgisk røg afprøves i Viborg

Ved ni ud af ti operationer bruger kirurger el-kirurgi, hvor man skærer igennem væv ved at brænde det over. Men metoden giver også giftig røg på operationsstuen, fortæller midtjysk forskningssygeplejerske til DR.

Oprettet: 14.03.2019
Marie Adelstorp

"Arbejder man en hel dag på operationsstuen, svarer det til, at man har røget 25-30 cigaretter," fortæller forskningssygeplejerske Susanne Friis Søndergaard, der er leder af et forskningsprojekt på Regionshospitalet Viborg. Her tester de fem forskellige masketyper, som skal beskytte de ansatte bedre mod den giftige røg under operationer.

Susanne Friis Søndergaard peger på, at der er dobbelt så høj risiko for luftvejslidelser og -infektioner - for eksempel sygdommen KOL - blandt personalet på operationsstuen i forhold til det øvrige personale. Nogle af partiklerne fra røgen er desuden kræftfremkaldende.

"Vores medarbejdere går hjem med hovedpine, er ukoncentreret, har allergisymptomer, røde øjne og løbende næse. Generelt er de utilpasse efter en hel dag i røgen," siger Susanne Friis Søndergaard.