Midtjysk formand for landets seniorsygeplejersker

Seniorsygeplejerske Mette Bille står i spidsen for landets 8.000 seniorsygeplejersker. Dagbladet Holstebro har i den anledning lavet et interview.

Oprettet: 11.10.2019
Marie Adelstorp
Arkivfoto: Morten Stricker

I maj 2019 blev den 69-årige Mette Bille fra Holstebro genvalgt som midtjysk repræsentant i Landsbestyrelsen for Seniorsygeplejersker i Dansk Sygeplejeråd (SESAM) for 2019-2021. Mette Bille havde på det tidspunkt siddet i landsbestyrelsen i to år, og da den nye bestyrelse konstituerede sig, blev hun valgt som landsformand for SESAMs cirka 8.000 medlemmer. Foreningens primære opgave er at skabe aktiviteter -faglige, sociale og kulturelle -for seniorsygeplejerskerne.

Dagbladet Holstebro har bl.a. talt med Mette Bille om, hvordan seniorsygeplejersker ser på regeringens udspil om 1.000 flere sygeplejersker. Til Dagbladet siger Mette Bille: 

"Jamen, det vi snakker mest om, er, hvor de 1000 sygeplejersker skal komme fra. Vi har faktisk ikke rigtig nogen ledighed blandt sygeplejersker i dag i Danmark. Der er selvfølgelig altid nogen, der lige er ledige mellem vikariater. Hvis vi nu siger, at der måske er 300 ledige og så spreder dem ud til alle de steder, hvor der brug for dem, er der ikke engang en halv sygeplejerske per sted. Det hjælper jo som en skrædder et vist sted," mener Mette Bille.

Kerneopgaven
Hvordan kan man så afhjælpe manglen på sygeplejersker?
"Man må ind og kigge på, hvad kerneopgaven for sygeplejersker er. Og så er man nødt til at pille noget fra og give de opgaver til andre faggrupper. Det vil altid være patienten og patientens tilstand, der er sygeplejerskens kerneopgave. Men al den dokumenteren, som sygeplejerskerne bliver pålagt, tager al plejepersonalets tid. De skal hele tiden ind og dokumentere, screene kost og hvad det nu kan være, der er krav om, og det æder al den tid, som man burde bruge ved patienten på for eksempel at fortælle, hvad der skal ske om en time eller i morgen. Den patientnære kontakt bliver simpelthen mindre og mindre," mener Mette Bille.