Politikerne mærkede produktivitetskrav på egen krop

Læg ruten om for det regionale sundhedsvæsen, inden kæden hopper af, lød opfordringen fra sundhedsansatte i regionen til politikerne, der mødtes i Aarhus d. 6. april i anledning af Danske Regioners generalforsamling.

Oprettet: 06.04.2017
Marie Adelstorp
Statsminister Lars Løkke Rasmussen V (tv), formand for DRO, Anja Laursen, og Danske Regioners formand, Bent Hansen (S)
Foto: Marie Adelstorp

Ifølge sundhedsøkonomer skal medarbejderne i det regionale sundhedsvæsen i 2017 lave 32% flere behandlinger inden for samme budget som i 2003. Bl.a. grundet de årlige 2%-produktivitetsstigninger, der medfører, at de sundhedsansatte skal arbejde hurtigere og hurtigere. Derfor stod ansatte og repræsentanter fra faglige organisationer i det regionale sundhedsvæsen klar torsdag morgen, da Danske Regioner afholdt generalforsamling i Aarhus.
 

dsc_0148

Politikerne blev mødt af dette syn, da de troppede morgenfriske op. Derudover blev de tilbudt en frisk tur på en motionscykel, så de på egen krop kunne mærke den øgede arbejdsbelastning, som de regionalt ansatte har mærket de seneste mange år grundet de årlige produktivitetsstigninger.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var dog ikke meget for selv at mærke den øgede arbejdsbeslastning, så i modsætning til mange andre politikere takkede han nej til en cykeltur.

dsc_0234
Regionsformændene for hhv. Midtjylland og Nordjylland, Bent Hansen (S) og Ulla Astman (S) tog imod opfordringen om en tur på motionscyklerne.

”Grundlæggende er vi enige i, at flere borgere skal kunne tilbydes bedre og hurtigere behandling for pengene. Men produktivitetskravet har betydet, at udviklingen i høj grad er sket på bekostning af medarbejderne. Uden den nødvendige faglige udvikling og opkvalificering har den eneste måde at honorere produktivitetskravet på været at sætte arbejdstempoet voldsomt i vejret,” forklarer Anja Laursen, der er formand for de regionalt ansatte (DRO), om bevæggrunden for eventen, som DRO stod bag.

”Som medarbejdere vil vi gerne bidrage til, at det regionale sundhedsvæsen er med helt fremme i feltet. Vi vil foreslå, at vi starter med at sætte fokus på, hvordan der kan skabes reel sammenhæng i patientforløbene. Forudsætninger for dette er, at vi får mere fokus på kvalitet frem for kvantitet, at der skabes rum til faglig ledelse, og at der investeres i arbejdsmiljøet,” fortæller Anja Laursen.
Netop disse emner var Anja Laursen derfor i dialog med politikerne om.

Hun og de øvrige repræsentanter fra det regionale sundhedsvæsen blev mødt af smilende og lyttende politikere og ministre, hvoraf meningerne om produktivitetsstigningerne dog var delte.

dsc_0282

  • Se mange flere fotos i galleriet nederst på denne side

Presseomtale

debatindlaeg_anja_laursen

- Læs debatindlæg af Anja Laursen i JP Aarhus d. 6. april 2017

 Læs web-nyheder fra Århus Stiftstidende
- Egen medicin: Politikerne blev pisket afsted (6. april 2017)
- Lars Løkke kom ikke på cyklen (6. april 2017)

Nyheder fra Randers Amtsavis og Århus Stiftstidende
- Politikere måtte op på den store klinge og smage deres egen medicin (7. april 2017, 1. sektion, side 12)
- Lars Løkke kom ikke op på cyklen (7. april 2017, 1. sektion, side 5)
Nyhedsartiklerne ligeledes bragt i Dagbladet Holstebro og Dagbladet Ringkøbing-Skjern d. 7. april 2017.

GALLERI

(Bemærk at visningen af fotografierne fungerer optimalt, hvis du ser dem i stort format.)

Fotos: Kristian Erland Eskildsen og Marie Adelstorp