#Sophieslønfest ruller i nyheder og på sociale medier

Debatten bølger efter centersygeplejerske Rikke Bæk Cramer, der arbejder i Skive Kommune, har delt sin lønseddel på Facebook. Kredsen bakker initiativet op og håber, at flere sygeplejersker og offentligt ansatte følger trop.

Oprettet: 19.12.2017
Marie Adelstorp

Søndag den 17. december delte sygeplejerske Rikke Bæk Cramer et billede af sin lønseddel på Facebook under hashtagget #Sophieslønfest. 
"Nu gør jeg noget vildt grænseoverskridende, men samtidig også noget som jeg synes er vigtigt for den kommende overenskomstforhandling. Jeg lægger min lønseddel til offentligt skue," skrev hun.

Opslaget er en reaktion på innovationsminister Sophie Løhdes (V) udtalelser til dagbladet Børsen i sidste uge, hvor hun argumenterede for, at offentligt ansatte de seneste år har fået for store lønstigninger i forhold til deres kollegaer i det private. Rikke Bæk Cramer opfordrede også andre offentligt ansatte til at dele deres lønsedler for at skabe ”et realistisk billede af offentligt ansattes vilkår og løn”. Det har adskillige gjort det seneste døgn under hashtagget #Sophieslønfest.

"Jeg håber at opnå, at vi får en neutral debat om, hvad en offentligt ansat får, uanset fag. For jeg synes ikke, at vi har en 'lønfest', selvom det ikke er Sophie Løhdes ord," siger Rikke Bæk Cramer og uddyber:
"Men jeg synes, at der i politisk regi har været lagt op til, at man i hvert fald ikke bringer ret meget til bordet, allerede før vi er gået til bordet, og at der ikke er ret meget at forhandle om. Det synes jeg bare ikke er fair," siger hun.

Lønnen til kvindedominerede fag sakker bagud

anja_paa_tv2_news_den_19_december_2017_red
Kredsformand Anja Laursen var med direkte i TV2 News den 19. december kl. 9.00.

Formand for Dansk Sygeplejeråd i Midtjylland, Anja Laursen, er positiv over for, at hendes kollegaer offentliggør deres lønsedler.

"Jeg håber og tror på, at når de helt tydeligt fremlægger, hvad de tjener som offentligt ansatte, så bliver det også gennemskueligt for befolkningen. For det er væsentligt, at regeringen har befolkningens opbakning til den løn, de skal give de offentligt ansatte ved overenskomsten i 2018," siger hun.

Og selvom der også er stor forskel på lønnen indbyrdes blandt offentligt ansatte, så er det ikke det, debatten skal handle om, mener Anja Laursen.

"Den skal i stedet handle om, at de store kvindedominerede fag i det offentlige er sakket langt bag ud," siger hun.

Se også nyhed fra P4 Midt- og Vestjylland d. 18. december 2017