Sygeplejestuderende bag sundhedsfremmende initiativ

Planter i kosten gør, at kiloene rasler af. Det oplevede 15 forsøgspersoner, da sygeplejerskestuderende Stig Ladefoged fra Viborg testede en plantebaseret kost på dem. TV2 MidtVest har fulgt en 72-årig mand gennem tre uger uden kød og har talt med Stig Ladefoged om projektet.

Oprettet: 07.01.2019
Marie Adelstorp
Screendump fra TV2.
Stig Ladefoged (th) mødes med 72-årige Peder Korshøj.

Hvad sker der med kroppen, hvis man udelukkende lever af planter? Det ville sygeplejeskestuderende Stig Ladefoged undersøge ved at teste en lille gruppe på 15 deltagere i alderen 44-73 år over tre uger. Og resultaterne var klare. Alle tabte sig, over halvdelen oplevede at kunne klare sig med mindre medicin og dem med gigt oplevede markant færre smerter.
(...)
Det er den 26-årige Stig Ladefoged fra Viborg, der i september satte den lille test i gang som en del af sin uddannelse. Som studerende har han gennem flere år interesseret sig for, hvad en plantebaseret kost gør ved kroppen. 
"Du kan proppe dig med plantebaserede fødevarer og stadig tabe dig, da der er mange fibre og relativt få kalorier for pengene i dem," forklarer Stig Ladefoged. (...)

Plantekosten holder ved
I forsøget lavede Stig Ladefoged 200 sider med opskrifter og gode råd til de 15 forsøgsdeltagere om, hvordan man lever plantebaseret og stadig får de næringsstoffer, man skal have. Derudover mødtes han med dem alle en gang om ugen, og deltagerne blev sideløbende med fulgt af deres egen læge.

Og selv om det lille forsøg sluttede i september, er det grønne blevet en fast del på de fleste forsøgsdeltageres tallerkener. Det opdagede Stig Ladefoged, da de mødtes før jul.
"De har oplevet endnu flere gevinster. De sover bedre og har mere energi. De har tabt sig og deres kolesterol er faldet, men mest markant er faktisk faldet i deres blodtryk," siger han.