Uddannelse af flere sygeplejersker er ikke nødvendigvis nok

Vilkårene for nyuddannede sygeplejersker har været til debat i TV2 Østjylland, hvor kredsnæstformand Gert Petersen deltog.

Oprettet: 07.08.2019
Marie Adelstorp
Gert Petersen, kredsnæstformand i DSR, Kreds Midtjylland (foto: TV2 Østjylland)

Region Midtylland har fået mulighed for at uddanne 120 ekstra sygeplejersker med studiestart efter sommerferien, og udsigten til flere sygeplejersker i fremtiden luner på de arbejdspladser, hvor der mangler personale. Pt. har de østjyske hospitaler eksempelvis 46 ledige sygeplejerskestillinger.

Samtidig har hospitalerne dog været ramt af massive besparelser gennem en årrække, hvilket har bevirket, at op mod 14 procent af de nyuddannede sygeplejersker har prøvet at sygemelde sig på grund af arbejdsmiljøet inden for de første tre år efter endt uddannelse. Det viser en undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd.

Afsæt penge til at ansætte mere personale
"Det er helt afgørende, at Folketinget forstår, at det ikke er nok, at man uddanner flere sygeplejersker. Det er også nødvendigt at afsætte penge fra Folketingets og regeringens side til at ansætte mere personale," siger formand for Region Midtjylland, Anders Kühnau (S) til TV2 Østjylland.

En holdning han deler med Gert Petersen, der er kredsnæstformand i DSR, Kreds Midtylland. Gert Petersen har i TV2 Østjylland debatteret med Camilla Fabricius (S), der er næstformand i Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg. Til tv-stationen fortæller Gert Petersen bl.a. om konsekvenserne af det pressede arbejdsmiljø, mange sygeplejersker og nyuddannede oplever.

"Mange nyuddannede efterspørger en introduktionsstilling, hvor man ikke bliver kastet ud med det fulde ansvar fra dag ét. Som nyuddannet læge har man ikke det fulde ansvar, men det har man i mange tilfælde som ny sygeplejerske ," fortæller Gert Petersen bl.a. undervejs i debatten. 

For lidt tid og for få ressourcer
"Intensionerne (om at tilbyde nyuddannede rimelige vilkår, RED) har været gode gennem mange år, men der mangler økonomi, og der er travlt i hverdagen, så der er ikke tid til at sparre med en erfaren kollega. Det er ikke et spørgsmål om at tilvælge opgaver. Det er et spørgsmål om at fravælge opgaver, og det er et problem," fortæller Gert Petersen videre.

Camilla Fabricius afsluttede debatten med følgende tilkendegivelse:
"Vi er nødt til at få prioriteret flere hænder. Vi er nødt til at få prioriteret, at man ikke er stresset på sit arbejde, og at man føler, man kan løse de opgaver, man er sat over for i et ordentligt arbejdsklima. Det her ER alvorligt, og der skal ske noget."