'Time Out' til gavn for patienter og personale
Har du som sygeplejerske oplevet at have for lidt tid til dine patienter? Det var hverdagen for Christina Skov Iversen, der arbejder som ekkosygeplejerske på Kardiologisk Afsnit M2/Ambulatorium på Regionshospitalet Horsens. Hun valgte at gøre en forskel ved i samarbejde med kolleger og leder at tage initiativ til et sygeplejerskebåret projekt ’Time Out.’
"I en hektisk hverdag med mange strukturerede gøremål hos patienten kan vores kontakt med patienterne ofte dreje sig om målbare faktorer. Når vi gik hjem efter en travl vagt, kunne vi ofte spørge os selv: Har jeg talt med mine patienter i dag?
I ambulatoriet var og er det en naturlig del af en konsultation rent faktisk af spørge patienterne, hvordan de har det, hvad de bekymrer sig om, om de kender den kommende plan, og hvordan deres netværk kan støtte dem. Med tanke på dette iværksatte vi 'Time Out på patientens præmisser', hvor der er mulighed for at tale om netop det, patienten oplever som vigtigt.
Med 'Time Out' har vi sat det at tale med patienterne i system. Ambitionen er, at vi taler 10 minutter hver dag med alle indlagte patienter. Og vi dokumenter i EPJ, hvad patienterne tilkendegiver, således at vi kan målrette sygeplejen ift. patientens fremadrettede ønsker.
I forbindelse med et masterprojekt har en kollega undersøgt patientoplevelser med 'Time Out', og de udtrykker stor tilfredshed. Og for os sygeplejersker har det givet øget arbejdsglæde, at vi målrettet kan prioritere omsorgsdelen i vores faglighed.
Projektet er en struktureret måde at arbejde med patientinddragelse på og målrettet prioritere tid til at tale med patienterne, således at vi kan indrette vores fremtidige behandling og pleje ud fra patientens individuelle ønsker," forklarer Christina Skov Iversen.
Mål med projektet
Målet er at støtte plejepersonalet til at få fokus på de mere kommunikative og omsorgsrelaterede opgaver i sygeplejen, så patienten føler sig hørt, set og forstået. Ideen er, at afdelingen med en bevist prioritering af omsorg og medinddragelse får mere øje for den individuelle patient, således at afdelingens ansatte kan tilpasse informationsniveau, medinddragelse og kommunikation til den enkelte patient.
Projektet er fast implmenteret på M2
”Time Out er nu efter projektperioden fast implementeret på M2, men bliver også brugt som inspiration i Medicinsk Afdeling for, hvordan patientinddragelse kan praktiseres i klinisk praksis, ligesom der er flere afdelinger, der har rettet henvendelse omkring projektet,” fortæller udviklingssygeplejerske Berit Falkesgaard Nørgaard fra M2 i Horsens.