100 ekstra nordjyske sygeplejersker

Aftalen mellem regeringen og Danske Regioner om 1.000 flere sygeplejersker på sygehusene betyder 100 ekstra sygeplejersker til Nordjylland. Det er ikke nok til at løse alle problemer – langt fra – men det er en god begyndelse.

Oprettet: 26.02.2020
Kredsformand Jytte Wester

Dansk Sygeplejeråd er ikke en del af aftalen, men vi bakker selvfølgelig op om, at der er afsat penge til at ansætte 50 ekstra sygeplejersker i år og tilsvarende næste år.

Med den relativt begrænsede ressourcetilførsel til hele Region Nordjylland, er det med at tilføre de ekstra sygeplejerskestillinger til nogle få afdelinger, så de kan mærkes. Vi har samarbejdet med regionen om udmøntningen og er enige med dem i at prioritere bl.a.  akutmodtagelsen og de medicinske sengeafsnit.

Bedre arbejdsvilkår

Vi har samtidig gjort sygehusledelserne opmærksomme på, at de skal rykke hurtigt i forhold til at finde hundrede ekstra sygeplejersker – vi er jo en mangelvare.

Vi har bl.a. rådet ledelsen til at sikre bedre arbejdsvilkår, så flere kan holde til og have lyst til at arbejde fuld tid eller blive længere på arbejdsmarkedet. Seniorordninger, bedre introduktion af nyuddannede (og nyansatte) og løn har vi også nævnt.

For at skaffe flere sygeplejersketimer har regeringen og Danske Regioner bl.a. givet sygeplejersker på sygehusene ret til at arbejde fuld tid. Her er det vigtigt at understrege: Ingen bliver tvunget til at arbejde fuld tid – det er en ret, ikke et krav.

Hvad med kommunerne?

Det er Folketinget, der har besluttet, at det er 1.000 ekstra sygeplejersker til sygehusene, der er afsat penge til på finansloven. Derfor er det indtil videre kun de regionale sygeplejersker, der ikke kan blive nægtet at arbejde fuld tid, hvis de selv ønsker det.

Men Kommunernes Landssammenslutning skal sammen med forhandlingsfællesskabet (som DSR er en del af) i gang med et projekt, som fokuserer på at give primære sygeplejersker mulighed for at arbejde fuld tid.

Det projekt kan du læse mere om her: https://dsr.dk/politik-og-nyheder/nyhed/flere-skal-have-mulighed-for-fuldtid-i-kommunerne