Åbningsdebat stort set uden sundhed

Sundhedsområdet fyldte desværre ikke ret meget, da de nordjyske folketingsmedlemmer i dag, mandag den 23. september, var inviteret til den traditionelle åbningsdebat hos Nordjyske forud for Folketingets åbning.

Oprettet: 23.09.2019
Carsten Lorenzen

Venstres nyvalgte medlem, Anne Honoré Østergaard, lagde dog ud med at gøre opmærksom på, at det var vigtigt, at man havde fokus på flytteomkostningerne, når det nye Aalborg Universitetshospital skal tages i brug, så man ikke ender som i Skejby.

- For vi kan ikke have, at regionen så skal spare endnu mere, sagde Anne Honoré Østergaard, der dog ikke svarede konkret på, om hun så ville være med til at finde ekstra penge til Nordjylland, sådan som der nu er fundet 100 millioner kroner til Skejby.

Socialdemokraternes tidligere sundhedsordfører kom også kort ind på sundhedsområdet, idet han gerne så, at Nordjylland blev et sundhedseksperimentarium med flere frihedsgrader til at finde nye løsninger.

Mest konkret var Enhedslistens nyvalgte medlem Peder Hvelplund, der sammenkædede ulighed i sundhed med en udligningsreform mellem kommunerne.

- Vi har en kæmpe udfordring med 150.000 flere ældre over 80 år. Når de udskrives tidligere fra sygehusene, overgår mange opgaver til kommunerne. Og her har de svagere stillede kommuner svært ved at løfte den kæmpemæssige opgave, sagde Peder Hvelplund.

Debatten var velbesøgt – også af mange repræsentanter for de nordjyske kommuner, fagforeninger og andre interesseorganisationer. Heriblandt kredsformand Jytte Wester, der var lidt skuffet over, at det store fokus på sundhedsområdet, vi oplevede i foråret, ikke afspejlede sig i debatten.

- Det havde været rart at høre mere om, hvordan de vil løse de store udfordringer, vi står overfor. Nu må vi i stedet overveje, hvordan vi får de nordjyske folketingspolitikere i tale, og får dem til at fokusere mere på sundhedsområdet, sagde Jytte Wester efter debatten.

Politikerne var meget optaget af den 3. Limfjordsforbindelse, udligningsreform og den grønne omstilling.