Bekymring over nyt fald i ansøgertal

Professionshøjskolen UCN ser endnu et stort fald i ansøgertallet sygeplejerskeuddannelserne i Nordjylland i kvote 2.

Oprettet: 15.03.2023
Carsten Lorenzen

- Jeg er rigtig bekymret på både patienternes og sygeplejerskernes vegne. De har brug for flere sygeplejersker og flere kolleger.

Det siger kredsforkvinde Christina Windau Hay Lund, efter ansøgertallet til sygeplejerskeuddannelserne i Nordjylland endnu en gang falder.

UCN har netop offentliggjort tallene for antal ansøgere i kvote 2, og de er samlet set 13% lavere end i 2022.

- Det er rigtig ærgerligt, for det er et spændende fag, siger Christina Windau Hay Lund.

Faldet er størst i Hjørring og Thisted med 28% og 25% - i Aalborg er faldet 8%. I alt har 496 søgt ind på de tre sygeplejerskeuddannelser – heraf har 174 uddannelserne som 1. prioritet. Der er i alt 419 pladser på de tre skoler. I 2021 søgte 795 i kvote 2. På to år er mere end hver tredje ansøger altså forsvundet.

Én af forklaringerne på faldet er ifølge UCN’s rektor Kristina Kristoffersen, at der har været ledige studiepladser på flere af professionshøjskolens store uddannelser med studiestart denne vinter. En anden årsag kan være, at der er færre unge i Nordjylland i alderen 17-25 år sammenlignet med for fem år siden, og den udvikling fortsætter de kommende år. Det skriver UCN på professionshøjskolens hjemmeside.

- Men vi har i fremtiden endnu mere brug for sygeplejersker, også her i Nordjylland. Derfor vil jeg ønske, at politikerne gør noget ved det, de unge også selv peger på som årsag til at søge andre steder hen: Løn og arbejdsvilkår, siger Christina Windau Hay Lund.

Også lærer- og pædagoguddannelserne oplever store fald i ansøgertallet. Derfor afviser Christina Windau Hay Lund, at faldet skyldes, at sygeplejerskerne selv har været med til at tale faget ned.