Bryd vanerne i vejledningen

Årets temadag for kliniske vejledere og undervisere fra alle professionsbacheloruddannelser bød på interessante oplæg, debat og masser af faglig sparring. Deltagerne fik også mulighed for at netværke på tværs af uddannelser og specialer.

Oprettet: 23.05.2019
Carsten Lorenzen
Line Bloch Klostergaard
Der blev snakket og netværket på kryds og tværs til vejlederdagen.

Onsdag den 15. maj var Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland for fjerde år i træk medarrangør af en temadag for vejledere og undervisere på professionsbacheloruddannelserne. Deltagerne kom både fra somatikken, psykiatrien, specialsektoren og det kommunale område i hele Nordjylland.  Årets tema var ”Vanebrud i vejledningen”.

- Dagen var planlagt ud fra en række fokusgruppeinterview med vejledere og studerende, fortæller anden kredsnæstformand Helle Kjærager Kanstrup.

Vanebrud

Blandt andre var den professionelle vanebryder og eventyrer Thomas ”VovemoD” Lütken inviteret til at holde oplæg.

- Han var rigtig god til at vise, hvordan man kan møde de studerende på en anden måde, hvis man føler, at man er gået i stå i sin vejledning, siger Helle Kjærager Kanstrup.

Et af Thomas ”VovemoD” Lütkens centrale budskaber var, at vanebrud er ikke nemt. Vi er alle omgivet af en masse vanevogtere, som prøver at bremse os, hvis vi bevæger os væk fra vores komfortzone for at gøre noget andet, end vi plejer.

- Han har også en ”Narnia-skab” på sit kontor – går man gennem det, kommer man ind i en helt anden verden. Ud fra det fortalte han om, hvordan man også i mere overført betydning kan gå ind i et andet rum for at give sin vejledning på en anden måde, refererer Helle Kjærager Kanstrup.

Som illustration af pointen om at gøre tingene på en anden måde blev alle deltagere i salen bedt om at bytte plads og placere sig ved siden af folk, som de ikke kendte i forvejen

Deltagerrekord

Hele 330 vejledere fra alle uddannelserne under Sundhedskartellet deltog i årets vejlederdag, der blev holdt i Aalborg Kongres & Kultur Center.

- Det er rekord, og det er godt at se, at vores kongresbeslutning om at gøre en ekstra indsats for dem, der er interesserede i den del af faget, der handler om at sikre gode kliniske ophold for de studerende, bærer frugt. For det kan være med til at forhindre, at studerende falder fra uddannelsen, siger Helle Kjærager Kanstrup.

Brug kropssproget

Dagens anden oplægsholder var Helle Winter, lektor og Ph.d. på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Hun fortalte at bruge viden om kroppens sprog i vejledningen.

- Kroppens sprog er noget, som man står i hver dag. Det kropslige sprog og den kropslige kontakt er fundament i vores professionelle identitet og også i de sundhedsprofessionelle professioner, forklarede Helle Winter.

- Det fik deltagerne til at tænke på, at vi har flere redskaber i vejledningen, end vi lige går og tror, siger Helle Kjærager Kanstrup.

Temadagen arrangeres af Sundhedskartellet, UCN Act2Learn, de nordjyske kommuner og Region Nordjylland.

vejlederdag_1