Christina til Mette: Sådan får vi flere sygeplejersker

På Folkemødet fik kredsforkvinde Christina Windau Hay Lund lejlighed til at tale økonomi, rekruttering og fastholdelse med statsminister Mette Frederiksen.

Oprettet: 17.06.2022
Carsten Lorenzen

Mette Frederiksen kan ikke sige, at hun ikke ved, hvad der skal til for at rekruttere og fastholde sygeplejersker – for det fortalte kredsforkvinde Christina Windau Hay Lund hende i morges, da hun overrakte DSR’s 12 bud på at sikre sygeplejersker nok i fremtiden.

Mette Frederiksen havde dog set folderen tidligere. I debatten i teltet hos Fagbevægelsens Hovedorganisation spurgte Christina også, hvordan sundhedsvæsnet skulle bidrage til regeringens politik om at dæmpe aktiviteten i samfundet for at tøjle inflationen, når der mangler så mange sygeplejersker og der ikke er afsat midler til rekruttering.

Mette Frederiksen talte lidt uden om, og forsimplede med at vi hellere skulle ud at spille kroket med de gamle i stedet for at dokumentere. Dog sagde Mette Frederiksen til sidst i debatten til Christina: Det gør indtryk, når du rejser dig og siger, som du gør. Det tager jeg med mig, jeg tager dig med mig, altså ikke fysisk, men jeg tager udfordringerne med mig.

Så forhåbentlig blev der plantet et lille frø hos statsministeren…

Dialog med regionsformand

De fem deltagere fra kredsbestyrelsen har også været i en lang uformel dialog med den nordjyske regionsformand Mads Duedahl om forebyggelsens positive effekter for både patienter, arbejdsmiljø og økonomi – for eksempel koster et tryksår koster 200.000 kr.

Der blev også snakket om, at løn er en faktor i rekruttering/tiltrækning og fastholdelse. Det var en god dialog med mange gode intentioner - vi er spændt på, om der kommer handling?

Sang og quiz

Vores nordjyske udsendte var også med, da Dansk Sygeplejeråd i aftes kårede årets Folkemødemestre 2022 blandt Danmarks sundhedspolitiske sværvægtere. Er det politikerne, arbejdsgiverne eller fagbosserne, der klarer sig bedst? Tobias Trier sørgede for god stemning og spillede op til fællessang før og efter quizzen. Deltagerne var Grete Christensen, Formand for Dansk Sygeplejeråd, Camilla Rathcke, Formand for Lægeforeningen, Mona Striib, Formand for FOA, Anders Kühnau, Formand for Danske Regioner, Michael Ziegler, Formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg, Karin Friis Bach, Formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, Rasmus Horn Langhoff, Sundhedsordfører for Socialdemokratiet, Pernille Skipper, Ligestillings- Social- og Psykiatriordfører for Enhedslisten, Jens Henrik Thulesen Dahl, Sundhedsordfører for Dansk Folkeparti. Moderator: Annette Heick.

Vinderne blev i øvrigt politikerholdet.