DSR fik psykiatrien på dagsordenen

Det lykkedes at få sat psykiatrien på dagsordenen på det valgmøde, som de nordjyske medier i aftes havde arrangeret på Mariagerfjord Gymnasium.

Oprettet: 28.05.2019
Carsten Lorenzen

Et spørgsmål fra 2. kredsnæstformand Helle Kjærager Kanstrup fik de fleste af de 12 fremmødte politikere ud af busken. For desværre har vi set en valgkamp, hvor sundhedspolitikken, og især psykiatrien, har fyldt utroligt lidt.

- Hver 3. sygeplejerske har inden for den seneste måned oplevet, at patienter, der forsat har brug for pleje og behandling, er udskrevet, fordi der er patienter, der trænger endnu mere til pladsen. Så hvordan har I tænkt jer at lave en langsigtet plan for psykiatrien, spurgte Helle Kjærager Kanstrup.

Valgmødet var arrangeret i fællesskab af Nordjyske, TV3/Nord og DR P4 Nordjylland. Omkring 100 var mødt op – heraf omkring halvdelen helt unge, mange af dem elever på gymnasiet.

Mange løfter

Spørgsmålet om psykiatrien fik omkring halvdelen af panelet på banen – og der blev ikke sparet på løfterne.

- Det er et område, Alternativet er meget optaget af, og vi har foreslået, at der bliver afsat en milliard kroner ekstra, sagde Simon Leed Krøs fra liste Å.

Medlem af Aalborg byråd, Anne Honoré Østergaard svarede som den eneste fra de tre regeringspartier.

- Vi har gjort noget, men ikke nok. Der er stadig patienter, der udskrives til weekenden, bare fordi det er weekend, og alt for mange falder ned mellem to stole mellem psykiatrien og kommunen, sagde Anne Honoré Østergaard.

SF’s nordjyske folketingsmedlem, Lisbeth Bech Poulsen, havde ikke overraskende et højere bud end regeringspartierne.

- Det er rigtigt, at regeringen har brugt mange penge på sundhed, men sundhedsøkonomer siger, at der kun er tilført halvdelen af, hvad der skal til. Vi har foreslået et løft på 3,5 milliarder kroner over en årrække. Samtidig skal vi kigge på dobbeltdiagnoser, for det koster mange penge, når vi skal have afdelinger, hvor man behandler for både misbrug og psykiatriske diagnoser, påpegede Lisbeth Bech Poulsen.

Fulgt op i radioen

Spørgsmålet fra Helle Kjærager Kanstrup fik også P4 Nordjyllands Radio til at interessere sig for området. Radioen bragte her morgenen efter et lille interview om, at psykiatrien fylder alt for lidt i valgkampen:

https://www.dr.dk/radio/p4nord/p4nord-morgen/p4-morgen-2019-05-28#!00:25:44