Flere overlever hjertestop

Det går fremad med indsatsen mod hjertestop i Danmark. Det var det glade budskab, da der i dag igen var Hjertestarterdag i blandt andet Aalborg Zoo.

Oprettet: 16.10.2019
Carsten Lorenzen

- Vi kan se, at vores indsats virker, for flere og flere danskere træder til, hvis de er vidne til et hjertestop, fortæller Louise Gundersen, der er en af de frivillige fra Dansk Sygeplejeråd.

Statistikken giver hende ret: I 2001 trådte vidner til med livreddende førstehjælp i 19 pct. af tilfældene med hjertestop uden for hospital, og blot 3,9 pct. overlevede. De nyeste tal for 2018 viser, at vidner nu træder til i 77 pct. af tilfældene med hjertestop, og overlevelsen er helt oppe på 16 pct. Vi har altså firedoblet overlevelsen efter hjertestop uden for hospital. Tallene fra 2018 viser også, at 9,3 pct. af personer med hjertestop i 2018 fik stød med en hjertestarter inden ambulancens ankomst.

I Nordjylland var der i 2018 570 hjertestop uden for sygehusene - i 82% af tilfældene var der ydet førstehjælp på stedet inden ambulancens ankomst.

I hele Danmark fik 5.400 personer sidste år hjertestop uden for hospitalerne – hele 813 af dem blev reddet og overlevede.

I Aalborg Zoo kommer både børn og voksne for at prøve hjertestarteren.

- Vi underviser med hands-on, så folk kan prøve at give hjertemassage, prøve at sætte klistermærker på, bruge en hjertestarter og trykke på stødknappen. Børnene er meget nysgerrige, og de voksne kommer også til sammen med børnene, siger Louise Gundersen.

Hjertestarterdagen arrangeres af Dansk Råd for Genoplivning med støtte fra TrygFonden.

Hjerteløbere i Nordjylland

I forbindelse med Hjertestarterdagen har Region Nordjylland offentliggjort, at man nu går med i TrygFondens ordning med hjerteløbere. Det er et af resultaterne af årets budgetforhandlinger for 2020. Trygfonden har tilbudt at betale for ordningen de første fem år. Herefter skal regionen selv betale udgifterne.

Det er TrygFondens vurdering, at man i Region Nordjylland kan rekruttere op mod 8000 hjerteløbere. Ordningen fungerer ved, at man downloader appen Trygfonden Hjerteløber og derefter registrerer sig i appen som aktiv hjerteløber. Herefter kan man, når ordningen bliver endeligt aktiveret i Region Nordjylland, blive alarmeret via regionens akutberedskab, hvis der er et formodet hjertestop i nærheden. 

Når der bliver ringet 1-1-2 om et formodet hjertestop, kan regionens akutberedskab alarmere dig via appen. Du bliver bedt om enten at yde hjertelungeredning eller hente en tilgængelig hjertestarter, som du kan bringe frem til personen med hjertestop.

Akutberedskabet alarmerer ca. 20 hjerteløbere pr. hjertestop. Erfaringer fra Region Hovedstaden viser, at cirka halvdelen ser alarmen og reagerer på den.

Hvis du bliver kaldt ud til et hjertestop, får du en alarm på telefonen, som kan afvises eller accepteres. Det er en fordel, men ikke et krav, at du har været på kursus i livreddende førstehjælp. Du kan altid afmelde dig hjerteløberordningen, hvis du ikke længere ønsker at være med.