Fokus på fuldtid i kommunerne
Aalborg, Frederikshavn og Thisted er blandt de 26 kommuner, som skal være frontløbere i et projekt om fuldtidsansættelser.
Aalborg, Frederikshavn og Thisted er blandt de 26 kommuner, som skal være frontløbere i et projekt om fuldtidsansættelser.
KL (Kommunernes Landsforening) og Forhandlingsfællesskabet (som DSR er med i) er gået sammen om et fælles projekt, der skal gøre fuldtidsansættelser til det normale udgangspunkt i kommunerne – med deltid som en mulighed. I dag er der flere steder en kultur for det modsatte.
- Selvfølgelig skal det være muligt at arbejde deltid, men det skal være et aktivt valg fra den ansattes side, siger kredsnæstformand Helle Kjærager Kanstrup.
I dag er det kun fire ud af ti sygeplejersker, der arbejder på fuld tid i kommunerne – nogle selvvalgt, men andre fordi de kun fik tilbudt deltid, eller fordi arbejdstempoet er så højt, at de ikke kan holde til det 37 timer om ugen.
- Det er indlysende, at arbejdsgiverne skal sørge for et ordentligt arbejdsmiljø, for at sygeplejersker har lyst til – og kan holde til – at arbejde fuld tid, understreger Helle Kjærager Kanstrup.
Lavere løn = lavere pension
- Vi har hørt fra flere hjemmesygeplejersker, at de får udleveret vagtplaner, hvor det ikke er muligt at holde pauser i løbet af deres vagt. Det skriger til himlen, at det er der selvfølgelig ingen mennesker, der kan holde til – og i nogle tilfælde begynder sygeplejerskerne selv at regulere deres arbejde ved at gå ned i tid, fortæller 1. kredsnæstformand Christina Windau Hay Lund og fortsætter:
- Men så bliver det sygeplejerskerne, der betaler prisen i form af lavere løn og dermed også lavere pension. Det er ikke i orden – arbejdspresset må aldrig være så stort, at man som almindelig sygeplejerske ikke kan holde til fuldtidsarbejde.
Frivillighed og medindflydelse
I det fælles målsætningspapir for projektet bliver der bl.a. lagt vægt på, at der ikke er nogen hurtige løsninger – det bliver en langstrakt indsats. Deltid bliver ikke afskaffet – fuldtid er frivilligt. Og så kræver arbejdet styrket dialog mellem direktører, ledere, TR og medarbejdere.
- Da vi i Dansk Sygeplejeråd sidste år spurgte vores medlemmer, hvad der kunne få dem til at gå op i tid, lød svaret: Højere løn, bedre arbejdsvilkår og lavere vagtbyrde (dvs. f.eks. færre weekend- og nattevagter). De tre gulerødder nævner vi over for politikerne, når de gerne vil have sygeplejerskerne til at arbejde flere timer, siger Helle Kjærager Kanstrup.
- Og så gør både vi og fællestillidsrepræsentanterne arbejdsgiverne opmærksomme på, hvor vigtigt det er at give den enkelte sygeplejerske indflydelse på, hvor vagterne bliver lagt. Privatliv og arbejdsliv skal kunne hænge sammen – også på fuld tid, understreger Christina Windau Hay Lund.
Følg projektet
Arbejdet i Aalborg, Frederikshavn, Thisted og de andre 23 frontløber-kommuner går først for alvor i gang nu. Et af tiltagene er, at kommunerne som udgangspunkt skal slå stillinger op på fuld tid.
Du kan læse mere og følge projektet på hjemmesiden www.fuldtid.dk