Grin, jubilæumsfejring og etik

Næsten 1.000 nordjyske sygeplejersker var tirsdag den 22. oktober samlet til fælles fagdag i kredsen.

Oprettet: 23.10.2019
Der var også rig mulighed for at snakke med gode kolleger og gamle – eller nuværende – studiekammerater til fagdagen.

Som en turistfører, der prøver at finde sin gruppe, slog en sygeplejerske en orange paraply op inde i Aalborghallen. Når næsten 1.000 sygeplejersker er samlet, kræver det opfindsomhed, hvis man skal finde hinanden. Så der blev vinket og viftet få at få de rette sidemænd ved bordene.

- Jeg er glad og beæret over at se så mange, der vil være med til at fejre vores fag og organisation, sagde en imponeret kredsformand, Jytte Wester, fra talerstolen.

Da Kongressen i foråret besluttede, at der kun skal holdes generalforsamlinger hvert andet år, valgte Kreds Nordjylland derfor at inviteret til fælles fagdag i stedet. Det var samtidig en markering af, at Dansk Sygeplejeråd i år kan fejre 120 års jubilæum.

På højde med lønfesten i ’95

I anledningen af jubilæet var den tidligere amtskredsformand Misse Thomsen inviteret til at tale.

- Det er på højde med, da vi holdt lønfest i ’95 at stå heroppe og kigge ud over jer, sagde hun og fortsatte:

- Kan I huske det? Det var fordi, arbejdsgiverne under strejken sagde: ”Der bliver ingen lønfest.” Men så holdt vi selv en lønfest i netop disse lokaler.

Sygeplejerskers dilemmaer

For at fejre sygeplejefaget bød en del af aftenen på oplæg om etik, da det er et grundvilkår i sygeplejen, uanset hvor man arbejder henne.

Filosof Jacob Birkler, der gennem 20 år har fulgt mange sygeplejersker og tidligere har været formand for Etisk Råd, fortalte bl.a. om nogle af de mest hyppige dilemmaer, han hører sygeplejersker fortælle om. Et af dem er, når en handling er den lovformeligt rigtige, mens det er en anden handling, der er den etiske.

- I mange situationer ved sygeplejersker godt, hvad der er det rigtige at gøre – men det er måske ulovligt. Så er det, man får ondt i maven på vej hjem fra arbejde, fortalte han og gav et godt råd:

- Prøv at skille dilemmaet ad, så det bliver tydeligt: Der er noget, jeg bør gøre, men det kan jeg ikke. Det er ikke fordi, jeg er dårlig.

Jette Christiansen, der er den nordjyske repræsentant i Sygeplejeetisk Råd, holdt også en lille tale og sagde, at man altid er velkommen til at hente råd og vejledning hos rådet.

Hyggelige gensyn

Der var også rig mulighed for at snakke med gode kolleger og gamle – eller nuværende – studiekammerater. Akustiklofterne kom i hvert fald på prøve, da der blev snakket og diskuteret lystigt under middagen.

Trine Lilholt, Klaus Thrane m.fl. sørgede for et behageligt lydtæppe fra scenen, mens der blev spist og hygget ved bordene.

Bordherrens byld

Aftenen sluttede med højlydte grin fra salen, da hjemmesygeplejerske Ruth Holst, som står bag den tegnede figur Nurse Ruth, fortalte og viste tegninger.

- Ting, der er pinlige eller skamfulde, er ikke helt så svære at tegne, som de er at skrive, fortalte hun og viste bl.a. en tegning af, at man godt kan blive udsat for, at ens fremmede bordherre viser en en byld under middagen, når han hører, at man er sygeplejerske.

Selv om hun bl.a. både har været udsendt og haft en karriere i militæret og også arbejdet som indkøber på Thule Air Base i Grønland, var det jobbet som nyuddannet sygeplejerske, der uden sammenligning var det hårdeste.

Derfor har hun skrevet en bog til nyuddannede sygeplejersker, som på humoristisk vis kan være en hjælp.

Men afslutningsvist slog hun fast:

- Af alt det, jeg har prøvet, er sygeplejerske det mest fantastiske job, jeg nogensinde har haft!