Handling er tvingende nødvendig

Løn og arbejdsvilkår hænger sammen, hvis vi skal have løst manglen på sygeplejersker i Nordjylland. Det var den klare besked fra kredsformanden i P4 Nordjylland torsdag morgen.

Oprettet: 28.04.2022
Carsten Lorenzen

- Vi kommer ikke uden om, at løn og arbejdsvilkår hænger sammen, hvis man skal kunne fastholde og rekruttere flere til faget, sagde kredsformand Christina Windau Hay Lund til DR’s P4 Nordjylland torsdag morgen.

Hun blev spurgt på baggrund af de 12 anbefalinger, Dansk Sygeplejeråd netop har lanceret. Samtidig viste tal fra Kommunernes og Regionernes Løndadatakontor tidligere på ugen, at Nordjylland kun er knap halvvejs med at ansætte sin andel af de 1000 ekstra sygeplejersker, vi er blevet lovet på landsplan – der er kun ansat 47 ekstra ud af 100 fra 4. kvartal 2019 til 4. kvartal 2021.

- Vi mangler rigtig mange sygeplejersker og har gjort det i lang tid. Det går ud over patienter og borgere – og det går ud over arbejdsmiljøet for de sygeplejersker, der er i sundhedsvæsnet i dag, påpegede Christina Windau Hay Lund.

Radioen havde også talt med regionsformand Mads Duedahl fra Venstre, der anerkender analysen og problemstillingen. Men han har ikke pengene til at give sygeplejerskerne det lønløft på 5.000 om måneden, som er en af anbefalingerne fra DSR.

- Vi har den pose penge, vi har. Det andet må løses ved overenskomstforhandlingerne. Hvis vi begynder at finde rigtig mange penge til sygeplejerskerne, vil vi udhule andre områder af vores sundhedsvæsen. Det vil heller ikke være fair over for nordjyderne, sagde Mads Duedahl.

Han vil dog ikke udelukke mindre stigninger til udvalgte områder, som det for eksempel netop er aftalt i Region Sjælland. Her er afsat 30 millioner kroner til sygeplejerskerne på akutafdelinger og medicinske afsnit – halvdelen som varige lønstigninger, den anden halvdel til engangstillæg.

- Sådan noget kan vi også godt tale om til eksempelvis fastholdelse, lovede Mads Duedahl.

DSR anslår, at vores 12 anbefalinger vil kunne skaffe omkring 3.000 ekstra sygeplejersker. Der er i øjeblikket omkring 5.000 ubesatte stillinger.

Du finder de 12 anbefalinger her.

Lyt til morgenens udsendelse på P4 her – måske kommer du direkte ind til nyhederne med Christina Windau Hay Lund. Ellers finder du hende 1:25:00 inde i udsendelsen. Mads Duedahl ligger lidt før: 1:15:45

https://www.dr.dk/lyd/p4nord/p4nord-morgen/p4-morgen-2022-04-28#!=1:25:00