Kerneopgaven – hvor står vi nu?

Efter strejke, Vinterpakke, corona og ligelønskamp har tillidsrepræsentanter og kredsbestyrelse i Nordjylland samlet op og set fremad på to spændende dage.

Oprettet: 22.03.2022
Carsten Lorenzen

120 tillidsvalgte har diskuteret erfaringer og set fremad på Hotel Hvide Hus i Aalborg. På programmet har blandt andet været Anders Seneca, der har brugt sit begreb/tilgang om kerneopgaven til at hjælpe med at få Dansk Sygeplejeråds ”Sygeplejerske – for livet” udfoldet til handlinger.

- Vi skal øve os i at fortælle om vores kerneopgave, så vi kan overbevise befolkningen og dermed politikerne om, at vi er mere værd. Kerneopgaven er forskellig fra arbejdsplads til arbejdsplads, men vi skal forestille os, hvad der ville ske, hvis vi ikke var der som kolleger eller som tillidsrepræsentanter, sagde kredsformand Christina Windau Hay Lund i sin opsamling.

Ligelønskamp fra OK21 til OK24

Dansk Sygeplejeråds næstformand Dorthe Boe Danbjørg var inviteret for at lægge op til både debat om, hvor vi står efter OK21, hvordan vi kommer videre med kampen for ligeløn og hvordan vi forbereder os på OK24.

Blandt andet kom hun ind på rekrutteringen til sygeplejerskefaget og afviste, at de faldende ansøgertal skyldes strejken og at vi taler faget ned. For tallet har været faldende siden 2017 – før både strejke og corona.

- Så hvordan kommer vi videre og sikrer tilstrækkelig arbejdskraft? Hvad kan vi digitalisere os til, hvad kan vi importere os til og hvad kan vi selv realisere?, spurgte Dorthe Boe Danbjørg.

Der kom mange bud fra forsamlingen. For telemedicin og mere elektronisk udstyr skaber nye problemer, hvor man lader patienterne alene og skaber mere ulighed i sundhed. Import af sygeplejersker er ikke let – og kan vi overhovedet tillade os at tiltrække arbejdskraft fra udlandet, når andre lande oplever endnu større mangel på sygeplejersker?

- Så vi kan nok ikke importere eller digitalisere os ud af det. Vi skal fokusere på selv at producere sygeplejersker, konkluderede Dorthe Boe Danbjørg, der blandt andet anbefalede en alliance med professionshøjskolerne, der også arbejder for at sikre fremtidens velfærdssamfund.

Plejer og redder liv

Et andet bud er at blive bedre til at fortælle, hvad sygeplejersker laver.

- Vi er, undskyld udtrykket, ikke bare nogle der tørrer røv. Vi plejer og redder liv. Det vil vi gå sammen med de faglige selskaber for at få fokus på, også i medierne.

Dorthe Boe Danbjørg gav også regeringens udspil til en sundhedsreform med på vejen.

- Et forbeholdt virksomhedsområde handler ikke om, at vi skal være mini-læger, men om at få lov til at gøre nogle af de ting, vi gør i forvejen, uden at skulle omkring en læge. Til gengæld kan jeg ikke forstå, at vi med nærhospitaler skal investere i mursten i stedet for i mere personale.

Opsang til slut

Som et sidste punkt på dagsordenen ik deltagerne en lille opsang fra samfundsforsker Johannes Andersen. Han mener, at sygeplejersker er nødt til at se sig selv i et samfundsperspektiv. Det er ikke nok at have ret i, at man er mere værd, man er også nødt til at overbevise andre om det. Derfor skal sygeplejersker og Dansk Sygeplejeråd passe på med at gå enegang – alliancer er helt nødvendig, hvis vi skal nå vores mål.