Kig op - katastrofen rammer

Politikerne skal løfte blikket, kigge op og tage ansvar. For katastrofen er ved at ramme sundhedssektoren - præcis som i filmen Don't look up, hvor politikerne undgik at se katastrofen i øjnene, da en kæmpe meteor havde kurs mod jorden.

Oprettet: 31.08.2022
Carsten Lorenzen

Kredsforkvinde Christina WIndau Hay Lund har i dag dette læserbrev med en film-analogi i Nordjyske:

Sidste år så jeg filmen ”Don´t look up”, som handler om to amerikanske forskere, der har data på, at en komet har kurs mod Jorden. Kometen er gigantisk og vil blive Jordens undergang, hvis der ikke handles. Al data og fakta er til stede – det er en løsning også – og alligevel kigger politikerne ikke op, men retter opmærksomheden mod nemmere og mere populære problemstillinger.

Den komet, der er ved at ramme sundhedsvæsenet, er manglen på medarbejdere.

Hen over sommeren har der været stor fokus på det katastrofalt lave antal ansøger til sygeplejerskeuddannelsen. Katastrofalt, fordi der er allerede nu mangler omkring 5.000 sygeplejersker – en mangel, der vil blive endnu større i de kommende år. I Nordjylland alene risikerer vi at mangle 1.400 sygeplejersker i 2030.

Katastrofalt, fordi det har store konsekvenser for de patienter og borgere, der allerede nu oplever forringelser i den sygeplejefaglige kvalitet og patientsikkerheden, forværring i tilstand, udskudte behandlinger og operationer osv.

Men det går også ud over de sygeplejersker, der hver dag går på arbejde og føler sig utilstrækkelige. Mange er bange for at begå fejl pga. travlhed, og de bliver hver dag nødt til at lave hårde prioriteringer, fordi der ikke er tid til at nå alle opgaver. Det pressede arbejdsmiljø og en løn, der ikke står mål med ansvar og kompetencer, får flere og flere til at søge væk fra faget.

Men den allerstørste katastrofe lige nu er måske alligevel, at man politisk ikke kigger op og anerkender, hvad der er ved at ske. Manglen på medarbejdere bliver ikke Jordens undergang, men den bliver sundhedsvæsenets kollaps – et kollaps, som mange ansatte vil sige allerede er i gang.

I stedet for at finde løsninger og handle, bliver tiden brugt på at placere ansvaret hos sygeplejerskerne og Dansk Sygeplejeråd selv. Vi snakker faget ned. Vi har gennem en årrække frarådet unge at søge ind på uddannelsen. Sådan lyder nogle af beskyldningerne.

Intet kunne være mindre sandt. Vi har et fantastisk fag med mange muligheder, men de rammer, vi har at arbejde indenfor, er alt for mange steder alt for dårlige.

Det er det, vi fortæller og har fortalt gennem mange år. Det er det, vi har strejket for fem gange siden 1973. Det er derfor, vi altid gerne vil i dialog og bidrage med idéer til løsninger.

Men politikerne kigger ned i stedet for at forholde sig til den truende katastrofe. At fralægge sig ansvaret løser ingenting og forhindrer ikke kometen i at ramme.

Fakta er, at unge ser på løn og mulighederne for et godt arbejdsliv, når de vælger uddannelse. Fakta er også, at flere sygeplejersker forlader faget pga. løn og arbejdsvilkår. Det har store konsekvenser for brugerne af sundhedsvæsenet – som potentielt er os alle sammen.

Politikerne bliver nødt til at kigge op og finde konkrete løsninger. Vi kan ikke blive ved med at bruge tid på holdninger og ”synsninger”. Vi bliver nødt til at tage udgangspunkt i virkeligheden, hvis vi i fremtiden skal have et sundhedsvæsen, hvor man som borger kan være tryg ved at få den rette pleje og behandling, når man har brug for det.

Hvis kometen rammer, rammer den ikke kun sygeplejersker. Den rammer os alle!