Krisekasse løser ikke krise

Krisen i sundhedsvæsnet løses ikke med en krisekasse – der skal mere grundlæggende og langsigtede løsninger til.

Oprettet: 28.09.2021
Carsten Lorenzen

Krisen i sundhedsvæsnet løses ikke med en krisekasse – der skal mere grundlæggende og langsigtede løsninger til.

Det udtaler bestyrelsen for Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland. Tirsdag diskuterede bestyrelsen det forslag om en krisekasse, regionernes chefforhandler Anders Kühnau netop har fremsat.

Anders Kühnau har ret i, at vi står midt i en sundhedsmæssig krise med blandt andet lange ventelister til planlagte behandlinger, høj arbejdsbelastning og dårligt arbejdsmiljø. Det har vi advaret om i årevis. Sundhedsvæsnet er blevet udsultet og underfinansieret gennem en årrække. Personalet er presset langt ud over det forsvarlige, og antallet af ubesatte stillinger bliver bare større og større.

Derfor kan Kühnaus forslag om at fjerne ventelisterne ved at give sygeplejerskerne flere penge for overarbejde ikke bruges. Det vil meget hurtigt gøre problemerne endnu værre, fordi sygeplejerskerne risikerer at blive slidt ned og søge væk fra faget.

Frem for at trække endnu hårdere på det nuværende personale, bør sygeplejerskernes grundløn forhøjes. Kun derved kan vi både rekruttere og fastholde sygeplejersker på sygehusene og i det øvrige sundhedsvæsen. Samtidig er det nødvendigt at sørge for, at der også i dagligdagen og på længere sigt er overensstemmelse mellem ressourcerne i sundhedsvæsnet og de opgaver, der skal løses.

Kravet om højere grundløn har vi fremført igen og igen. Senest ved vinterens overenskomstforhandlinger, gennem den ti uger lange strejke over sommeren og i forbindelse med, at regeringen og Folketinget trak mæglingsforslaget ned over hovedet på sygeplejerskerne. Desværre var vores oplevelse, at hverken Anders Kühnau, de øvrige arbejdsgivere eller politikerne lyttede i tilstrækkeligt omfang.

Det er selvfølgelig positivt, at både regioner og regeringen nu er villige til at se på, om der skal tilføres flere penge til sundhedsvæsnet. Derfor opfordrer kredsbestyrelsen for sygeplejerskerne i Nordjylland til, at Dansk Sygeplejeråd bliver taget med på råd, så vi i fællesskab kan finde langsigtede og holdbare løsninger på krisen i sundhedsvæsnet.