Læserbrev: Brug for bedre normeringer

I sidste ende har vi ikke råd til de lave normeringer, skriver kredsformand Jytte Wester bl.a. i et læserbrev.

Oprettet: 11.02.2019
Hvad med at vi skaber arbejdsforhold, som ikke skræmmer flere sygeplejersker væk fra arbejdet eller slider dem ned før tid?

Læserbrevet blev bragt i Nordjyske Stiftstidende den 10. februar.

I 2025 vil vi i Nordjylland mangle flere end 700 sygeplejersker. Vi kan ikke hugge dem fra de andre landsdele, for på landsplan vil der til den tid mangle næsten 6.500 sygeplejersker. Derfor er vi nødt til at gøre noget – og det skal være nu.

Politikerne på Christiansborg taler om, at der skal uddannes flere sygeplejersker. Ganske vist med et lidt uambitiøst mål, som på ingen måde er nok – men det er bestemt et skridt i den rigtige retning.

Men hvad med at vi skaber arbejdsforhold, som ikke skræmmer flere sygeplejersker væk fra arbejdet eller slider dem ned før tid?

Der ligger også en væsentlig ressource i de sygeplejersker, som har forladt faget, som hver tiende har gjort. Hvad skal der til, for at de får lyst til at vende tilbage til arbejdet som sygeplejerske? Skæver vi til udlandet, viser erfaringer, at øgede normeringer kan være en del af svaret. En australsk delstat fik f.eks. 3.000 sygeplejersker tilbage til sygeplejefaget allerede det første år ved at øge antallet af ansatte, der skal være per borger eller patient. Med den faretruende sygeplejerskemangel, vi står overfor herhjemme, bør vi følge deres eksempel.

Der er også meget andet at vinde ved bedre normeringer: Forskning viser, at sikkerheden er større for patienter og dødeligheden lavere, når normering, uddannelsesniveau og arbejdsmiljø er godt.

Økonomi kan ikke bruges som argument for at fastholde de lave normeringer:

  • For få ansatte giver flere dyre genindlæggelser.
  • Flere nordjyske arbejdspladser bruger i dag dyre vikarer for at få vagtplanerne til at hænge sammen.
  • Flere erfarne sygeplejersker søger væk pga. dårlige normeringer. Dermed går værdifuld viden tabt, og der skal konstant bruges ressourcer på at lære nye ansatte op.

I sidste ende har vi ikke råd til de lave normeringer.