Lyt til de ansatte

I verdens bedste sundhedsvæsen dør patienterne vel ikke pga. travlhed, og de ansatte går vel ikke grædende hjem fra arbejde, skriver 1. kredsnæstformand Christina Hay Lund i et læserbrev.

Oprettet: 03.04.2019
Når politikerne ved, at den er helt gal, hvorfor gør de så ikke noget?, spørger Christina Hay Lund.

Læserbrevet er bragt den 3. april i Nordjyske Stiftstidende:

Politikerne ved det. De har vidst det længe. Men trods massive og desperate nødråb fra de ansatte i sundhedsvæsenet, er der ingen politikere der handler.

Der er gennem en lang årrække ikke blevet tilført nok penge til sundhedsvæsenet til at kunne imødekomme det stigende antal patienter. Det betyder i dag, at der er et kæmpe pres på de ansatte, som rigtig mange steder oplever en hverdag, hvor de ikke kan nå selv de mest nødvendige opgaver.

Sygeplejersker fortæller om en hverdag, hvor de ikke kan nå at give medicin til tiden, ikke kan nå at observere patienterne, ikke kan nå at involvere og snakke med patienterne.

For patienterne betyder det, at den tryghed og sikkerhed, de burde kunne regne med, ikke kan garanteres. I nogen tilfælde betyder det, at patienterne dør som følge af travlhed.

For mange sygeplejersker og deres kollegaer betyder det en utryg hverdag, stress og for flere og flere et ønske om at forlade faget helt.

Politikerne ved det. Det er desværre ikke nyt. Vi så det i dokumentaren ”Jeg svigter mine patienter”, som DR2 sendte sidste uge. En dokumentar der lige så vel kunne være filmet på flere af de nordjyske sygehusafdelinger.

Men når politikerne ved, at den er helt gal, hvorfor gør de så ikke noget? Hvorfor lever de ikke op til deres ansvar, men bliver ved med at svigte et sundhedsvæsen, der har så hårdt brug for hjælp? Det føles som et VM i ansvarsforflygtigelse.

I stedet bliver der i flæng fortalt, at vi har verdens bedste sundhedsvæsen.

Men i verdens bedste sundhedsvæsen dør patienterne vel ikke pga. travlhed, og de ansatte går vel ikke grædende hjem fra arbejde?

Lyt nu til de ansatte, de ved hvad de taler om, og de vil gerne være med til at finde løsninger. Men det kræver, at nogen lytter og handler – også selvom det kræver investeringer.