Mange opfordringer til løntjek

Kreds Nordjylland har de seneste to uger været rundt på alle landsdelens sygehuse med en opfordring til at få tjekket sin lønseddel

Oprettet: 22.11.2019
Carsten Lorenzen

- Godmorgen. Har du husket at tjekke din lønseddel?

Sådan har det lydt mange steder i Nordjylland gennem de seneste to uger – ikke mindst på sygehusene. I morges var det sygehuset i Hjørring, der havde besøg af repræsentanter for flere af fagforeningerne under Fagbevægelsens Hovedorganisation, heriblandt selvfølgelig Dansk Sygeplejeråd.

Fra tidlig morgen blev der uddelt rundstykker, guldmønter, løbesedler og morgenhilsner til de ansatte, der enten var på vej på arbejde eller på vej hjem efter nattevagt. Der lød mange gange tak og godmorgen tilbage fra de mange medlemmer, der tog imod morgenmad og opfordringerne.

- Jeg har været med til at finde over 200.000 kroner til et medlem, der ikke havde fået et kvalifikationstillæg med over i en ny stilling. Der blev ekstra store julegaver til børnene det år, fortæller kredsnæstformand Helle Kjærager Kanstrup, mens der uddeles rundstykker ved tøjautomaten i kælderen under sygehuset i Hjørring.

Også sygehusene i Frederikshavn, Brønderslev, Thisted, Hobro, Farsø og de to matrikler i Aalborg har fået besøg i løbet af de to uger, løntjekkampagnen har kørt. Her til morgen i samarbejde med FOA og LO-sektionerne i Aalborg og Hjørring.

Tillid er godt, men løntjek er bedre

Over halvdelen af de danske lønmodtagere har oplevet, at der har været fejl på deres lønseddel. Og den kan være svær at gennemskue.

”Får jeg de rette tillæg for forskudt arbejdstid, kvalifikationer og ekstravagter? Bliver der sparet op til min ferie og min pension, som der står i overenskomsten?” Det er blot nogle af de spørgsmål, man kan komme i tvivl om, når man kigger på sin lønseddel.

Forleden var der åben løncafé på kredskontoret i Aalborg. Der har også været eller kommer lokale løncaféer på flere af de større arbejdspladser.

På sygehuset i Hjørring er FOA og Dansk Sygeplejeråd gået sammen om et fælles møde for medlemmerne, hvor man kan komme med sin lønseddel og få den tjekket, men også få noget viden om, hvordan man selv læser sin lønseddel.

- Som tillidsmand fortæller jeg medlemmerne, hvor de skal kigge, og hvad de kan finde de forskellige steder, så de får nogle redskaber til selv at holde øje med lønnen. De kan ikke regne med, at jeg automatisk har styr på lønsedlerne for alle mine 60 kolleger, siger Line Bonderup-Knudsen, der er tr for 60 sygeplejersker på kardiologisk og endokrinologisk afdeling i Hjørring.