Mediefokus: Vikarer presser sundhedsvæsenet

Det stigende antal vikarer tager tid fra patienterne og går ud over patientsikkerheden. Det siger tillidsrepræsentant Tanja Hammer fra akutmodtagelsen i Aalborg til TV2 News.

Oprettet: 10.10.2022
Carsten Lorenzen

Det stigende antal vikarer presser sundhedsvæsenet - det har TV2 News sat fokus på her til morgen.

På Aalborg Universitetshospital bruger sygeplejerskernes tillidsrepræsentant Tanja Hammer dagligt en betydelig del af sin arbejdstid på at tage imod nye vikarer, vise dem rundt og forklare dem om arbejdsgangene på akutmodtagelsen. Den tid ville hun hellere bruge på patienterne.

Samtidig oplever hun, at der er større risiko for fejl, når vikarerne udgør så stor en del af det daglige personale, som det er tilfældet på akutmodtagelsen på Aalborg Universitetshospital.

- Vikarerne kender ikke de fysiske rammer og har ikke det samme kompetenceniveau, og så kan der ske fejl. Det går ud over patientsikkerheden, siger hun til TV2.

TV-stationens tal viser, at forbruget af eksterne vikarer er steget fra 675 millioner kroner i 2019 til anslået 900 millioner i år.

Den udvikling har vi også set i Nordjylland. Det viser en aktindsigt, Kreds Nordjylland har fået fra regionen. Fra 2018 til 2021 er vikarforbruget steget med 52%. Og for sygeplejersker alene er stigningen endnu højere.

- De store vikarforbrug er et stort problem, der presser arbejdsmiljøet og truer patientsikkerheden. Samtidig er det ikke en fornuftig måde at bruge pengene på, fordi vikarerne er dyrere. Samtidig er det dog også vigtigt, at vi ser på det samlede billede og sætter ind, hvor der er flest penge at hente tilbage til den almindelige drift, siger kredsforkvinde Christina Windau Hay Lund.

Aktindsigten viser nemlig, at plejepersonalet udgør langt under halvdelen af udgiften til vikarer - i 2021 28,3%. Den største del af udgifterne går til lægerne, der koster 63,2% af Regions Nordjyllands udgifter til vikarer - i 2021 i alt 92,5 millioner kroner.

- Manglen på blandt andet sygeplejersker er så stor, at vi ikke kan undgå at bruge vikarer. Men vi har brug for en plan for, hvordan vikarforbruget kan begrænses af hensyn til både patienter, kolleger og økonomi, siger Christina Windau Hay Lund.