Nordjylland kun halvvejs med flere sygeplejersker

Region Nordjylland har kun fået ansat halvdelen af de ekstra sygeplejersker, der var den nordjyske andel af de lovede 1000 ekstra sygeplejersker

Oprettet: 25.04.2022
Carsten Lorenzen

Region Nordjylland har kun fået ansat halvdelen af de ekstra sygeplejersker, der blev afsat penge til i Finansloven for snart to år siden.

Det viser tal fra KRL, Kommunernes og Regionernes Løndatakontor. Helt præcist er der kun 47 flere sygeplejersker ansat i 4. kvartal 2021 end i fjerde kvartal 2019. Målet var 100 ekstra ansættelser på de nordjyske sygehuse og 1000 på landsplan.

- Der har hele tiden været hårdt brug for flere sygeplejersker på sygehusene. Derfor er det skuffende, at Region Nordjylland er så langt fra målet. Det går ud over patienterne, betyder længere ventelister og forringer arbejdsmiljøet for de ansatte, siger formanden for de nordjyske sygeplejersker, Christina Windau Hay Lund.

Tallene viser også, at der sker en forskydning, så der er flere ældre sygeplejersker over 60 år og færre mellem 40 og 59 år.

- Det er udtryk for, at flere ældre sygeplejersker har givet en hånd med under corona med blandt andet vaccination, men at de lidt yngre sygeplejersker har fået nok af det pressede arbejdsmiljø og en løn, der ikke afspejler opgaver og kompetencer. Derfor søger de væk fra sygehusene, påpeger Christina Windau Hay Lund.

Ifølge Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland er der brug for en langsigtet strategi, hvor man arbejder for at fastholde dygtige sygeplejersker, tiltrækker flere og forbedrer arbejdsmiljøet.

- Corona-perioden har vist, at vi godt kan tiltrække sygeplejersker til ekstra opgaver. Men der skal gøres mere for at fastholde dem. Her spiller både arbejdsmiljø og løn en central rolle, påpeger Christina Windau Hay Lund.

Dansk Sygeplejeråd fremlægger i morgen 12 løsningsforslag til at rekruttere og fastholde sygeplejersker.

Læs mere her:

Notat: Udvikling, sygeplejersker i regionerne_2019-2021.pdf

notat_udvikling_sygeplejersker_sygehus_alder_og_besk-grad_2019-2021.pdf