Ord har magt

Ord betyder noget, og derfor har de tre kvinder i ledelsen af Kreds Nordjylland straks grebet den nye mulighed for at skifte titel. Så nu har kredsen ikke et formandskab, men et forkvindeskab.

Oprettet: 15.06.2022
Carsten Lorenzen

Formandskabet i Kreds Nordjylland er fortid – nu har kredsen et forkvindeskab. Eller måske rettere en forkvinde (Christina Windau Hay Lund), en 1. kredsnæstforkvinde (Caroline Kronborg Grøn (th)) og en kredsnæstforkvinde (Bodil Laustsen (tv)).

Personerne og politikken er den samme. Men de ord, vi bruger, er en vigtig del af ligestillingskampen. Ordet ”formand” sender signaler om, hvem der kan bestride posten.

Derfor indførte kongressen i Dansk Sygeplejeråd i maj måned i udgangspunktet kønsneutrale titler, men det er op til den enkelte, om man vil kalde sig forperson, formand eller forkvinde.

Det har vi i Kreds Nordjylland straks taget til os, og alle tre har valgt ”forkvinde”.

Det er en helt natur udvikling, når vi taler ligestilling, og mange andre organisationer har allerede ændret betegnelserne.

Enkelte spørger selvfølgelig, om det ikke er noget pjat og spild af tid og ressourcer. Men det er ikke spild at følge med tiden. Ord har magt, ord skaber vaner, ord kan udvikle – eller det modsatte: Sætte udvikling i stå.

Vi forventer alle ligestilling – ikke mindst de yngre generationer, men det kommer ikke af sig selv. Det er slemt nok, at arbejdsgivere og politikere ikke kan se problemet og dermed reelt er med til at forværre krisen i sundhedsvæsnet. Vi ønsker at være med til at vise vejen til en fremtid, hvor ligestilling ikke bare er fine ord på et stykke papir, men er helt naturlig, uanset om vi taler løn, karriere, husligt arbejde eller politiske poster.

Bodil Laustsen illustrerede det på glimrende vis fra talerstolen på kongressen. For da hun blev valgt i efteråret, fortalte hun familien, at hun nu skulle arbejde sammen med Caroline og Christina. Hendes tiårige datter ville selvfølgelig vide, hvem de var. Jo, Christina er vores nye formand, forklarede Bodil.

Det skulle datteren lige tygge lidt på. For hvordan kunne en formand hedde Christina?

I ved jo godt, hvem vi skal høre sandheden fra. Så selvfølgelig kan formanden ikke hedde Christina. Det kan kun en forkvinde.

 

Bragt som leder i kredsmagasinet DSR Nord. Læs hele bladet her.