Samarbejd, så vi kan følge med

Når Danmark åbner mere op igen, skal det være, fordi fagfolkene anbefaler det – ikke fordi politikerne ikke kan blive enige, skriver Christina Windau Hay Lund i et debatindlæg.

Oprettet: 26.11.2020
Vores sundhedsvæsen knap nok sammen med de nuværende smittetal, skriver 1. kredsnæstformanden.

1. kredsnæstformand Christina Windau Hay Lund har torsdag den 26. november dette debatindlæg i Nordjyske Stiftstidende:

Restriktionerne i forhold til corona blev forlænget sidste uge, og tak for det. Ikke fordi jeg nyder at gå med mundbind, ikke vil være sammen med venner og familie, ikke vil ud at rejse, ikke savner en almindelig hverdag – men fordi det stadig er nødvendigt.

Coronakrisen er større end partipolitiske uenigheder, og der er mere end nogensinde brug for, at vores folkevalgte viser sig som ledere og samarbejder om at få Danmark trygt gennem krisen. Vores sundhedsvæsen kan ikke holde til, at de ikke gør.

Det kan godt være, at nogen fejlagtig tror, at der har været fredeligt og roligt på de danske sygehuse. Vi klarede første bølge i foråret, og har ikke set de samme skrækbilleder med lastbiler fulde af døde, som andre lande har haft. I Danmark har ingen skulle vælge mellem, hvilken patient der skulle få den sidste respiratorplads. Heldigvis.

Det kan også være, at nogen tror, at der er masser af plads på sygehusene. Men når kapaciteten på sygehusene omtales som god, er det fordi, der fokuseres på sengepladser, respiratorer, værnemidler osv. Men hvis der ikke er f.eks. sygeplejersker til at betjene respiratorerne, pleje og behandle patienterne i sengene eller tage imod de syge og deres pårørende, så er kapaciteten i virkeligheden ikke god.

Allerede inden corona havde vi et presset sundhedsvæsen. Der var i forvejen for få ansatte til de mange patienter og opgaver. Med corona er der både kommet flere patienter og flere nye opgaver, og dermed har pandemien kun forstærket et allerede eksisterende problem.

De nordjyske sygehuse er ingen undtagelse. Der har været og er stadig så travlt, at flere sygeplejersker er blevet syge og flere har sagt op. F.eks. har Aalborg Universitetshospital på mange afsnit haft næsten konstant overbelægning siden sommerferien. 

Kort sagt hænger vores sundhedsvæsen knap nok sammen med de nuværende smittetal. Derfor vil det være katastrofalt, hvis de nødvendige restriktioner ikke fastholdes en tid endnu, indtil smitten er under kontrol.

Vi må ikke glemme, at sundhedsvæsenet også skal være der for alle andre patienter. Dem der allerede er syge, og dem der bliver syge eller kommer galt afsted. Men jo mere pres, der kommer på sundhedsvæsenet, jo flere af de normale behandlinger, undersøgelser og operationer vil blive udskudt. Det er utrygt for alle, for det kan ramme alle.

Når en verdensomspændende pandemi truer, bør der ikke være blå og røde meninger. Her bør alle være ansvarlige og lytte til eksperterne og fagfolkene.

Jeg håber, at restriktionerne fastholdes så længe, der er behov for det, så sundhedsvæsnet kan følge med. Vi skal ikke ud i at måtte prioritere, hvilke patienter, der kan få hjælp pga. mangel på plads og personale. Når Danmark åbner mere op igen, skal det være, fordi fagfolkene anbefaler det – ikke fordi politikerne ikke kan blive enige. Nu er det tid til at samarbejde.