Samvær, snak, skål og smørrebrød

Der var så meget gang i 40-, 50- og 60-års jubilarerne til årets fest, at det var svært at få ørenlyd.

Oprettet: 15.09.2022
Carsten Lorenzen

- Det bliver snak, snak og snak – og så knus, klem og kram, sagde formanden for de nordjyske seniorer i Kontaktudvalget, AnnaLise Bonde, da hun torsdag bød velkommen til jubilæumsfest på Restaurant Orkideen i Aalborg.

Hun fik ret. 45 sygeplejersker uddannet i 1982, 24 sygeplejersker fra 1972 og fem, der blev færdige i 1962, havde taget imod Kreds Nordjyllands og Kontaktudvalgets invitation til samvær, snak, en skål og lidt smørrebrød. Alle dele blev taget godt imod.

Studie- og værelseskammerater

Fra første sekund gik snakken lystigt blandt de mange, der mødte studiekammerater og tidligere kolleger fra et langt liv som sygeplejerske.

- Vi delte værelse. Vi havde udsigt over Hobrovej fra værelset med de to små vinduer for oven, fortæller Tove Sander Andreasen, der sidder ved siden af Anne Grethe Hejlskov.

De mindes tiden som elever på Sygehus Syd i Aalborg for godt 60 år siden. Det var nærmest mesterlære, og det havde sine fordele.

- Som elev havde vi hænderne i omsorgssiden, og så glemmer man det aldrig. Det er ikke det samme som at sidde ved en skærm som i dag, mener Tove Sander Andreasen, der også selv har undervist i løbet af sin karriere.

Den blev afbrudt i nogle år, da hendes mand fik job i Bruxelles. Det samme gjorde kontakten til den tidligere værelseskammerat. Den blev dog siden genoptaget. Desværre er en del af de øvrige fra årgangen i 1962 faldet bort.

- Det er et rigtig fint arrangement, men vi havde håbet at se lidt flere fra dengang, siger Anne Grethe Hejlskov.

jubilarfest_2022_smaa_40

Anne Grethe Hejlskov til venstre - Tove Sander Andreasen til højre. Værelseskammerater for 60 år siden og stadig venner.

 

Billeder fra rødstrømpetiden

Ved bordene for 40-års-jubilarerne er Lene Nørregaard ved at vise billeder frem – både fra studietiden og fra dimissionen. 20 unge kvinder og en enkelt mand – alle helt i hvidt.

- Det var jo rødstrømpetiden, så jeg havde fået gennemtrumfet en afstemning om, at vi ikke skulle være klædt i arbejdstøj. Det var alt for feminint. Men jeg tabte, griner Lene Nørgaard.

jubilarfest_2022_smaa_2

Lene Nørgaard viser billeder frem til studiekammeraten, der også hedder Lene.

jubilarfest_2022_smaa_13

Det blev ikke til "rødstrømpebillede", men i stedet i uniform den gang i 1982.

 

Snakken ved bordene bliver afbrudt – det er tid til at synge. ”Livstræet” er nærmest blevet en klassiker i Dansk Sygeplejeråd og fremføres smukt af sanger og musiker Signe Olsen.

Nye venner

Der bliver skålet, grinet og delt minder. Og nogle finder også helt nye bekendtskaber. Som for eksempel Minna Hansen og Anna Grethe Stendys.

- Vi kender slet ikke hinanden, fortæller de to, der sidder ved siden af hinanden ved bordet for 50-års-jubilarer.

Men det kan man ikke mærke, for snakken går lystigt. Blandt andet om forskellen på Dansk Sygeplejeråd før og nu.

- Kirsten Stallknecht gjorde det rigtig godt, påpeger Anna Grethe Stendys, der i sin tid er uddannet i Hjørring.

Det er Minna Hansen, der tog sin uddannelse på Aarhus Kommunehospital, enig i, men hun kan også godt lide stadig at følge med.

- Vi har et godt fagblad, lyder det fra Minna Hansen.

Begge har været på flere sygehusafdelinger, inden de skiftede til hjemmeplejen. Så følger en lang snak om udviklingen, krydret med mange sjove oplevelser.

- Når vi var ude til et dødsfald, plejede vi at binde dem op. En gang var jeg ude med en sygehjælper, der fortalte, at de plejede at bruge en salmebog. Og tit vaskede vi patienterne i en margretheskål, husker Anna Grethe.

jubilarfest_2022_smaa_47

Anna Grethe Stendys (tv) og Minna Hansen kendte ikke hinanden på forhånd.

Minna kommer i tanke om de første mobiltelefoner.

- Det var en stor kasse, og tit var der ingen dækning, så vi måtte stå midt på vejen. GPS var der jo heller ikke, og så var det godt at have en gammel hjælper med i bilen, der kendte området.

De var begge med i strejken i 2008.

- Det fik vi ikke noget ud af, men det var en dejlig varm sommer, griner Minna Hansen.

Stolthed over fag

Netop de mange strejker fyldte en del i den tale, kredsforkvinde Christina Windau Hay Lund holdt for jubilarerne. Da hun først med råb og klappen i hænderne havde fået så meget ro, at talen kunne holdes.

- Det er ikke alle, som er lige så stolte af deres fag, som vi er. Og det er ikke alle, der, som I har gjort, bliver ved med at være medlem af deres fagforening og af det faglige fællesskab, der også binder os sammen som sygeplejersker. Der er grund til at fejre, at vi har sådan et fantastisk fag, og at I har holdt ved det faglige fællesskab i Dansk Sygeplejeråd igennem så mange år, sagde Christina Windau Hay Lund blandt andet.

Efter talen var der som forudset snak, snak og snak. Og så en skål.

Tak for en dejlig dag - og tillykke til alle jubilarerne!