Stålsat formand mødte nordjyske sygeplejersker

Grete Christensen: Stavnsbåndet er ikke genindført for sygeplejersker. Sygeplejerskeformanden fik stor opbakning på debriefing-medlemsmøde. Fokus på sygeplejerskernes arbejdsforhold og hvordan de tackler arbejdsgivernes forventning om fleksibilitet

Oprettet: 09.09.2021
Karin Mette Petersen

Skulle nogen være i tvivl om opbakningen til Grete Christensen, formand for DSR,  blev den slået fast med klapsalver på et velbesøgt medlemsmøde for nordjyske sygeplejersker onsdag 8. september.

Formanden var taget til Aalborg som led i en større efter-konflikt-rundrejse. Formålet med møderne er at debriefe sygeplejerskerne efter strejken og Folketingets indgreb og diskutere med hinanden, hvordan DSR kommer videre i kampen for bedre løn- og arbejdsvilkår.

Grete Christensen sagde: - Jeg er blevet spurgt, om jeg ikke går af. Jeg bliver!!!

Hvorefter de omkring 120 tilstedeværende spontant gav sig til at klappe taktfast i Det Lille Teater i Aalborg Kongres & Kultur Center, hvor medlemsmødet blev afholdt.

Mere fake news end i Trumps valgkamp

Grete Christensen havde indledt mødet med et oplæg, hvor hun fortalte, hvor godt det føltes at være i kontakt med alle sygeplejersker, der fulgte hendes ”go’ morgen-hilsener” under strejken. Grete opdaterede sin Facebook hver morgen i de ti uger, og hun har aldrig fået så mange venneanmodninger. Så de sociale medier kan også bruges til noget positivt. - Men ellers overgik mængden af fake news under sygeplejerskestrejken næsten den under Donald Trumps valgkamp, lød det fra formanden.

- Modparten udførte et gigantisk spin, og det med at omtale sygeplejerskestrejken som usynlig var en bevidst strategi. Samtidig var det helt tydeligt, at Mette Frederiksen ikke har ønsket at sige noget om den her konflikt, sagde Grete Christensen.

- Det er ikke den danske model, der er noget galt med; det er sygeplejerskernes lønniveau, der er noget galt med, tilføjede hun og slog også fast, at alle de kvindedominerede fag får for lidt i løn. Efter strejken er det stadig sådan, og hvad gør vi så?

- Vi skal begrænse fleksibiliteten. Vi tror, vi hjælper hinanden ved at tage mere ekstraarbejde. Men det frivillige ekstraarbejde (FEA) har være med til at sløre problemerne.

Arbejdsgiverne skal respektere fritid

Efter formandens oplæg var der mange spørgsmål fra sygeplejerskerne. De gik blandt andet på lønreguleringsordningen, forsinket strejkeunderstøttelse og det kommende strejkekontingent. Størrelsen på sidstnævnte er ikke fastsat, men Grete lovede, at DSR ikke vil opkræve dobbeltkontingent som efter storstrejken i 2008.

Sygeplejerskerne spurgte også meget ind til DSR’s opfordring vedrørende at begrænse fleksibiliteten på jobbet. Hvorefter Grete Christensen kom med en påmindelse:

- Husk, at stavnsbåndet ikke er genindført for sygeplejersker. Arbejdsgiverne skal respektere jeres fritid. De har vænnet sig til at kunne råde over den. Men husk at kigge på: Hvad står der egentlig i jeres ansættelsesbrev? Og hvad med arbejdsmiljøet på arbejdspladsen?

Takkedigt og chokoladeæsker

Arrangementet sluttede med en dejlig overraskelse på scenen i mødesalen. Fællestillidsrepræsentanterne for sygeplejersker i regionen og Aalborg Kommune havde forberedt et takkedigt til Grete Christensen og hendes næstformænd samt de lokale formænd, og det blev fremført af FTR på Aalborg Universitetshospital, Pia Jødal Næss-Schmidt. Der fulgte også en æske lokalt produceret chokolade med til hver. Der var igen klapsalver – denne gang stående: En tiltrængt opmuntring til politikerne, som har arbejdet i døgndrift i mange uger, både under og efter konflikten.

En træt strejkende fik lidt af gejsten tilbage

Efter medlemsmødet var der lidt mad og en sodavand til sygeplejerskerne og mulighed for at tale sammen ved bordene.

tilhoerere_blandt_andre_kirsten_tr

Hjemmesygeplejerske Kirsten Tingdal Rasmussen har været meget aktiv under strejken, gik med i demonstrationerne og udtalte sig til flere medier. Kirsten arbejder i hjemmesygeplejen i Aalborg Centrum og siger:

- Jeg stemte selv ja til overenskomsten. Men under konflikten var jeg en af dem, der gav motivation og ”ild” til de andre, og den ild skal lige tændes igen. Der er en mathed og træthed hos mig. Gretes oplæg gav mig dog noget gejst tilbage, og det gav en god afrunding at få sat ord på konflikten.