Tak for god generalforsamling

370 nordjyske sygeplejersker havde mandag aften en god generalforsamling med stor debat, middag, foredrag af Emma Holten og prisuddeling.

Oprettet: 02.11.2022
Carsten Lorenzen

- Tak for en god generalforsamling med stor deltagelse og et stort engagement. Den viste tydeligt, at vi har en fælles dagsorden. Det engagement og sammenhold skal vi bruge her efter folketingsvalget for at presse på for at få gennemført nogle af de mange løfter fra valgkampen, siger kredsforkvinde Christina Windau Hay Lund.

Netop folketingsvalget fyldte meget i den beretning, hun fremlagde på generalforsamlingen, der blev afholdt i Aalborg Kongres & Kultur Center den 31. oktober – aftenen før valget.

- Vi har vi fået et sundheds-valg. Desværre på en trist baggrund, for problemerne har fået lov til at udvikle sig til at være langt alvorligere, end de havde behøvet at være. Ventelisterne er alenlange, antallet af ubesatte stillinger har aldrig været højere, der snakkes om omsorgskrise, sygeplejersker flygter fra det offentlige og fra faget i det hele taget, og de unge finder andre uddannelser, hvor både løn- og arbejdsvilkår virker mere attraktive. Desværre kan jeg godt forstå det. Vi har et fantastisk fag, men forholdene er mange steder simpelthen ikke i orden, lød det blandt andet i beretningen, som du kan læse via nedenstående link.

Talen fik mange rosende ord med på vejen, da den blev debatteret af de 370 tilmeldte, nordjyske sygeplejersker. Det er i øvrigt rekord blandt alle kredse i Dansk Sygeplejeråd, selv om Kreds Nordjylland er den mindste af de fem kredse.

Bred debat

Debatten blev åbnet med et spørgsmål om, hvorvidt FEA-aftalerne (Frivilligt Ekstra-Arbejde) har givet et bedre arbejdsmiljø eller det modsatte. Synspunkterne var meget delte – nogle mente, at vi helt skal holde os fra at sige ja til aftaler, der kun giver ekstra penge til de sygeplejersker, der kan og vil tage overarbejde. Andre refererede, at deres afdelinger og arbejdspladser ikke havde kunnet få dækket blandt andet weekend- og aftenvagter og holde ferie, hvis der ikke havde været mulighed for at give ekstra honorering til de kolleger, der frivilligt påtog sig ekstraarbejde.

- Det er ikke sort/hvidt, og debatten afspejler meget godt de overvejelser, vi også har haft i kredsbestyrelsen. Det er som at tisse i bukserne, for selv om en del har glæde af det, så handler det stadig om, at vi skal have hævet vores grundløn. DSR har lavet 12 anbefalinger – og det første punkt er, at det starter med lønnen, sagde kredsnæstforkvinde Bodil Laustsen i en opsamlende kommentar.

Også psykiatrien blev inddraget i debatten – for hvad tænker kredsledelsen om blandt andet den tiårsplan for psykiatrien, der i først omgang ikke er meget andet end en toårig plan.

- Det er en kæmpe sejr, at der bliver talt så meget om psykiatrien. Men en halv milliard kroner om året er ikke nok. Så vi skal fortsætte med at presse på, sagde kredsnæstforkvinde Caroline Kronborg Grøn.

Fokus på kommunerne

Den kommunale hjemmesygepleje har desværre været stort set fraværende i valgkampen, men ikke for generalforsamlingen. Der var tak til de kommunale sygeplejersker fra Aalborg, der forleden havde læserbrev i Nordjyske om vigtigheden af den nære sygepleje og fra Frederikshavn blev det nævnt, at der er store problemer med rekruttering af især aften- og nattevagter i yderområderne.

Kvinder en underskudsforretning...

Som sædvanlig bød generalforsamlingen på meget andet – efter en glimrende middag i Papegøjeburet holdt debattør og aktivist Emma Holten oplæg om ”Feministisk økonomi”. Vi vender fra Kreds Nordjylland tilbage med mere om oplægget senere, men Emma Holtens hovedpointe er, at omsorgsarbejde og reproduktion i familie eller i sundhedsvæsenet hverken historisk eller i dag tæller med, når økonomerne regner på, hvad der har økonomisk værdi. Faktisk når den traditionelle måde at vurdere økonomi på frem til, at kvinder er en underskudsforretning for samfundet.

- Så hvis alle kvinder døde, ville gaderne efter økonomernes mening åbenbart flyde med mælk og honning, som Emma Holten meget sigende og til stor moro for salen konkluderede.

Pris og weekendophold

Nordjyllands Sygeplejerskepris gik til Kathrine Eskildsen fra Gynækologisk Obstetrisk afdeling på Sygehus Nord i Aalborg – kæmpe tillykke. Læs mere her:

https://dsr.dk/kredse/nordjylland/nyhed/nordjysk-sygeplejerskepris-til-kathrine-eskildsen

Traditionen tro blev der trukket lod om to weekendophold til et par af de deltagere, der holdt ud til den bitre ende – det var i øvrigt lidt i 22 og dermed inden for den udmeldte tidsplan.

 

Læs hele beretningen her.

 

Se billeder: