Udsendt sygeplejerske

Hvad kræver det af en som sygeplejerske at være udsendt med Forsvaret? Det og meget mere blev knap 80 sygeplejersker og studerende klogere på.

Oprettet: 28.02.2020
Agnete Birch Smith
Oversygeplejerske Jytte Halborg (forrest) og sygeplejerske Lærke Holm Sø fortalte om at være udsendte med Forsvaret.

Operationsbilleder af en skudt hånd blev blandet med festlige billeder af sociale arrangementer med andre udsendte. Emnerne var spredte, da Sygeplejestuderendes Landssammenslutning (SLS) i Aalborg sammen med kredsen inviterede til medlemsmødet ’Sygeplejerske i Forsvarets reserve’ torsdag den 27. februar.

Her fortalte to sygeplejersker om deres oplevelser med at være udsendte.

- Man lærer alle mulige forbindinger, for det er ikke sikkert, der lige kan komme en ambulance. Den her BH-forbinding er for eksempel rigtig god ved skudsår, fortalte Lærke Sø Holm og pegede op på et af sine mange billeder.

Hun har indtil videre været udsendt til Afghanistan to gange – først som intensivsygeplejerske i 2014, anden gang som anæstesisygeplejerske i 2018.

- Der var meget skadestuearbejde, og så skulle jeg være klar til at kunne blive kaldt til operationsstuen lige pludselig. Om du er ude og træne eller ligger og sover i din pyjamas, så kommer du med det samme, som du er.

Hul i loftet

Pernille Bjørn Højfeldt var stadig solbrun efter sin seneste udsendelse til Mali. Hun har også været i Irak sidste år:

- Når det regnede, så regnede det ind af et hul i loftet på felthospitalet efter et raketnedslag. Her var vi nødt til at flytte traumelejet, så det ikke blev vådt. Det tager noget tid at få repareret, så vi måtte krydse fingre for, at der ikke kom operationspatienter, når det regnede, fortalte hun med et smil.

Pernilles udsendinger har været fredelige: Fem traumepatienter i løbet af de 2½ måneder i Irak og mest småskader i Mali. Så selv om hun var på tilkald hele døgnet, var der masser af tid til at socialisere med de andre udsendte.

Oversygeplejerske Jytte Halborg fra Forsvarets Sanitetskommando i Brabrand deltog også for at give generelle informationer om det at være ansat på kontrakt i Forsvaret. Trods de mange billeder af hyggelige aktiviteter på baserne pointerede hun:

- Det ene øjeblik går du måske og hygger dig, men næste øjeblik kan det være, du løber og skal være på arbejde 24 timer i streg med tilskadekomne soldater og lokale. Så der skal virkelig meget mod til.