NordNyt - Gang i aktiviteter og forhandlinger 29.04.2021

Jytte_Wester_1maj_2019.jpg

Gang i aktiviteter og forhandlinger

I går mødtes vores formand Grete Christensen for første gang med arbejdsgiverne i Forligsinstitutionen for at finde en bedre løsning. Forhandlingerne er underlagt fortrolighed, og parterne er indkaldt igen den 7. maj. Lokalt bakkede vi op bag Grete Christensen og de øvrige forhandlere ved at gå på gaden i Aalborg med skilte og løbesedler. Modtagelsen var nærmest overvældende – der blev bogstavelig talt klappet af sygeplejerskerne, og mange hilste på med ønsket om en god kamp. Det er vigtigt, at vi fortsætter med at lægge pres på arbejdsgivere og politikere og gå i dialog med befolkningen for at forklare, hvorfor det er på høje tid at få gjort op med 50 års lønefterslæb. Vi er mere værd – og det kan rigtig mange godt forstå. Faktisk også på Christiansborg, hvor flere partier, ja selv statsminister Mette Frederiksen, nu taler om, at det er nødvendigt at kigge på Tjenestemandsreformen fra 1969. Derfor vil vi fortsætte med små markeringer og aktioner i den kommende tid. Flere ting er under planlægning – herunder kan du for eksempel se mere om en tur ”op ad bakke” i Hobro på mandag for at vise, hvor svært det er og har været at få en rimelig løn til sygeplejersker. Har du gåde idéer, så gå sammen med dine kolleger, din tr og/eller deltag i et af vores virtuelle møder ”Sammen om OK21”, som du også kan se mere om længere nede i dette nyhedsbrev. Der er også fuld gang i forberedelserne på de interne linjer. Vi håber alle at få en ny aftale, så vi kan undgå konflikten. I øjeblikket holder vi møder med både tillidsrepræsentanter og de medlemmer, der er udtaget til eventuel strejke. Vi er også i gang med de indledende øvelser til at få et nødberedskab på plads. Det skal foregå i en forhandling med arbejdsgiverne, men vores udgangspunkt er, at kun det absolut nødvendige skal omfattes af nødberedskab. Skal vi i konflikt, skal den også kunne mærkes. Jeg mærker dagligt, at sygeplejerskerne er fulde af energi. Nu skal det være – vi har ventet i 50 år. Vi ønsker en løsning, men er også klar til at kæmpe for en bedre løn. Jytte Wester Kredsformand

Det er op ad bakke, men...

Op_ad_bakke_rettet.png

Vi går hele vejen

Har du lyst til at være med til at dele vores fælles budskab #Viermereværd i Hobro – så mød op foran hovedindgangen på Hobro Sygehus:Mandag den 3. maj 2021 kl. 15:30 Gerne i en rød jakke eller rød trøje. Så vil vi gå op ad bakken i en kæde – med behørig afstand – med et banner med teksten som ovenfor.

> Læs mere Foerste_maj.jpg

Virtuel 1. maj og fællessang

Den internationale kampdag 1. maj må jo igen i år desværre afvikles virtuelt – det kan ikke lade sig gøre at mødes i Kildeparken i Aalborg eller andre steder. Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH Nordjylland varmer op til den landsdækkende 1. maj fra kl. 9.50 med tale af den nordjyske formand Anna Kirsten Olesen. Efter det centrale arrangement, fortsætter den nordjyske 1. maj med blandt andet en sang, skrevet til dagen. – det hele foregår på Facebook:VIRTUEL 1. MAJ HER . Kl. 10.00-10.30 sendes der et samlet program for hele landet: Talere: Lizette Risgaard, formand for FH Mette Frederiksen, statsminister Pia Olsen Dyhr, formand for SF Mai Villadsen, politisk ordfører for Enhedslisten Fagbevægelsens Ungdom Rasmus Bjerg synger for til fællessang fra arbejdersangbogen.Fællessang fredag 30. april: Allerede dagen inden varmes der op med fællessang: Syng med via FH’s centrale Facebookside:

> Syng med

Virtuelt medlemsmøde:

Astrid_Elkjaer_Soerensen.jpg

Kampen om ligeløn med Astrid Elkjær Sørensen

Du kan stadig nå at tilmelde dig et spændende møde om den årelange kamp for ligeløn. Historiker Astrid Elkjær Sørensen står bl.a. bag en ny undersøgelse, som viser, at Tjenestemandsreformen fra 1969 stadig spøger i en sådan grad, at traditionelle kvindefag i det offentlige fortsat ligger lønmæssigt lige så lavt i hierarkiet som i 1969. Kreds Midtjylland har inviteret Kreds Nordjyllands medlemmer til at deltage i arrangementet ’Kampen om ligeløn’ med Astrid Elkjær Sørensen, som er ekspert i skandinavisk ligestilling. Tilmelding senest den 3. maj 2021 via linket herunder.

> Tilmelding ViErMereVaerd-klistermaerke150x150png.png

Sammen om OK21

Der er stadig mange, der har spørgsmål om den varslede konflikt - derfor har Kreds Nordjylland arrangeret en række virtuelle møder for alle medlemmer. På møderne vil kredsformandskabet i Nordjylland orientere om, hvor vi aktuelt er i forhandlingsprocessen – hvad der er sket de seneste dage, og hvad der kommer til at ske de næste dage. Det er nødvendigt med tilmelding, da møderne er ’lukkede’ og kun for DSR’s medlemmer. Du kan tilmelde dig det antal møder, som du har tid og mulighed for at deltage i. Inden mødet – samme dag omkring middagstid - vil der blive sendt en mail til dig med et link til mødet, som du skal benytte. Møderne holdes hver mandag og torsdag fra kl. 15.45 – 16.30. I den kommende uge kan du tilmelde dig disse to møder: - 03.05.2021 - 06.05.2021

Nyt samråd om (u)ligeløn

 

Folketingets Ligestillingsudvalg har endnu en gang indkaldt ministeren for ligestilling, Peter Hummelgaard, i åbent samråd om, hvordan regeringen vil bidrage til at mindske uligelønnen mellem kønnene på arbejdsmarkedet. Samrådet er åbent og finder sted finder sted onsdag den 5. maj 2021 kl. 14.00. Udvalget har bedt ministeren redegøre for, hvordan regeringen vil bidrage til at mindske uligelønnen mellem kønnene. Derudover har udvalget bedt ministeren redegøre for sin holdning til, at overenskomstforhandlingerne på det offentlige område ikke er lykkedes med at mindske løngabet mellem de kvinde- og mandsdominerede fag, men i stedet reproducerer det lønhierarki, der blev politisk indført med tjenestemandsreformen i 1969. Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL). Du kan følge med live via linket herunder.

> Se samrådet her