Absurd sag i Psykiatrien kalder på lokal og national handling – nu!

Kreds Sjælland finder det absurd, at en sygehusafdeling skal tage vare på hårdkogte kriminelle – det er at gamble med medarbejderes og medpatienters liv og velfærd.

Oprettet: 21.11.2019

Sagen på Psykiatrihospitalet i Slagelse, hvor en en bandeleder stak af efter trusler og skyderi på afdelingen har fået maksimal mediedækning både lokalt og nationalt. Og med god grund, for både medarbejdere og medpatienter på retspsykiatrisk afdeling var pludselig i en helt ekstrem situation med trusler og skyderi. Det bør simpelthen ikke kunne ske.

Kredsnæstformand Ulla Birk Johansen udtaler: ”Retspsykiatrien er dygtige til at håndtere kriminelle, men når de er af den karakter, skal der noget helt andet til. Den flygtede bandeleder var varetægtsfængslet og burde formentlig have været et andet sted i systemet.”

De involverede medarbejdere handlede ifølge fællestillidsrepræsentant Helle Brink efter bogen hele vejen igennem, og hun oplyser, at alle de involverede medarbejdere og de patienter, der overværede den voldsomme scene med trusler og skyderi er tilbudt akut krisehjælp. Psykiatriledelsen var hurtigt på banen og har håndteret det fint, men den farlige situation burde slet ikke have været mulig.

 

Det er domstolen, der har vurderet, at den 24-årige bandeleder skulle placeres på lukket, intensivt Kredsnæstformand Ulla Birk Johansenretspsykiatrisk sengeafsnit, men Ulla Birk Johansen pointerer, at sygehuset har ret til at sætte spørgsmålstegn ved domstolens vurdering.

Ulla Birk Johansen uddyber ”Jeg har før været med til selv at sætte spørgsmålstegn ved, om en patient sad det rigtige sted. Og det er jeg også sikker på, at man har gjort i denne situation. Personalet er uddannet til at håndtere svære situationer, men er kke klædt på til farlige situationer, hvor patienter bærer våben: Det er jo et sygehus. Vi er ikke betjente. Og at en patient og de besøgende pludselig trækker pistoler frem, det er noget, som personalet hverken kan eller skal kunne forvente.”

Skyderiet ved fangeflugten har fået justitsministeren til at efterspørge en redegørelse fra de relevante myndigheder, og sundheds- og ældreministeren vil sikre, at en lignende situation ikke kan opstå igen.

Sagen er blevet dækket af flere medier - du kan se et udsnit her: SjællandskeTV2 Øst og DR

Der vil også komme et indslag i aften (den 21. november) på TV2 Øst om sagen.