Corona giver nye arbejdsopgaver og samarbejde på tværs af faggrupper

På Nykøbing F. Sygehus forbereder de sig på at modtage corona-patienter ved at opkvalificere medarbejderne. På Roskilde Sygehus er corona-patienterne rykket ind på sengeafsnittet, og det samme er sygeplejersker, som normalt slet ikke varetager sygepleje til patienter med respiratoriske udfordringer.

Oprettet: 07.04.2020
Sophie Holland

Det var med hjertebanken og en ikke helt uforstyrret nattesøvn bag sig, at sygeplejerske Christina Wilken Christina WilkenNielsen begav sig fra sit vanlige virke på dermatologisk afdeling på Sjællands Universitetshospital i Roskilde og op på en sengeafdeling med Covid-19-patienter.
Hun har arbejdet som sygeplejerske siden 2003, men da hun nu skulle udfordres på helt nye arbejdsopgaver, skulle hun de første vagter være “føl”, hvor hun fungerede som et par ekstra hænder, der fik vejledning og hjælp fra de sygeplejersker, der er mere garvede i blandt andet respiratorbehandling.

Man finder næppe et sygeplejespeciale, der er så lidt akut som dermatologien, så jeg arbejder under nogle helt andre omstændigheder til daglig og var virkelig nervøs, siger hun.

 

Har modtaget seks timers oplæring

Heldigvis blev Christinas nervøsitet mindre, da først hun var på sengeafsnittet, for vagterne gik godt, og der er fortsat ikke et voldsomt pres på afdelingen.
Christina har også modtaget seks timers oplæring i symptomer på lungebetændelse, infektioner og isolation, for der er mange ting, som kan ligge gemt bagerst i hjernen, når det ikke er den del af sygeplejen, hun beskæftiger sig med til daglig. Og hun er ikke den eneste sygeplejerske på Roskilde Sygehus, hvis opgaver er helt anderledes end normalt. Christina er blot en af mange.

Rigtig mange af os har fået at vide, at vi skal forberede os på, at vi skal hen på sengeafsnittene og passe corona-patienterne. Jeg er tryg ved, at vi er oplært bedst muligt, men hele situationen med corona gør mig nervøs. Jeg kan ikke lade være med at skæve til Italien og tænke: Hvad nu, hvis det ender sådan her hos os, siger hun.

 

Nykøbing F. Sygehus: Vi forbereder os bedst muligt

På Nykøbing F. Sygehus går de rundt og mærker fornemmelsen af stilhed før stormen. De er det næste sygehus, som vil modtage Covid-19-patienter, og fra dag ét har de forberedt sig på, hvordan de bedst muligt klarer den opgave. Derfor besluttede ledelsen at tage størstedelen af personalet ud til halvanden times undervisning, så de er klædt bedre på til at pleje og behandle blandt andet Covid-19-smittede patienter. Det gælder både sygeplejersker, der i forvejen kommer med en viden, og blandt andet fysioterapeuter, radiografer og social- og sundhedspersonalet.

Det er godt for alle at blive opkvalificeret eller få opfrisket viden om lungebetændelse, observation af respiration, symptomer, infektionstilstand og isolation. Det er vigtigt, så de kan passe på patienterne og sig selv, siger vicedirektør på Nykøbing F. Sygehus Inge Paamejer.

 

Ny viden til alle faggrupper

Hende, der står for oplæringen af de mange faggrupper, er sygeplejerske Christina Ørsted Rasmussen. Hun Christina Ørsted Rasmussenarbejder til daglig på akutafdelingen og er blandt andet uddannelsesansvarlig for det uddannede personale.
Nu er hverdagen vendt på hovedet, når Christina underviser de mange forskellige faggrupper i ét stort auditorium, som ved hjælp af en væg er delt i to, så kollegerne ikke er i større grupper end 10.

Christina oplever, at selv om der må tænkes lavpraktisk på grund af corona, og selvom nogle af faggrupperne er ret langt fra akutte patienter til daglig, så er stemningen god, og iveren efter at lære er stor hos kollegerne. 

Der er et vidt spænd imellem faggrupperne, men som en radiograf sagde til mig den anden dag: “Vi får jo tit patienter ind, som får ilt, og så er det i denne tid ekstra vigtigt at vide, hvad jeg skal holde øje med,” så det giver en tryghed for alle faggrupper, siger hun.

Det er hensigten med undervisningen, at faggrupperne skal spille hinanden gode – ikke overtage hinandens arbejdsfunktioner. Fysioterapeuterne og radiograferne skal for eksempel ikke til at udføre sygeplejeopgaver.

Nu kan radiografen eller fysioterapeuten bedre lave en observation, som sygeplejerskerne eller lægerne kan handle på, forklarer Christina.

 

Mere samarbejde på tværs Undervisning på Nykøbing Falster Sygehus

Og selvom der er garvede sygeplejersker imellem dem, der modtager undervisning, så er de også begejstrede, for corona er ny for alle.

De synes også, det er rart at få endnu mere viden om, hvad det er, vi skal holde øje med i forhold til corona-patienter, og hvilke virkemidler vi har til symptomlindring, siger hun.

Selvom anledningen til alle forandringerne er alvorlig og trist, så synes Christina, at bonussen for personalet er, at de nu samarbejder meget mere på tværs.

Alle vil så gerne bidrage, og vi er virkelig gode til at bruge hinanden. Samtidig oplever jeg og mine kolleger, at sygehusets ledelse tager situationen seriøst, og at de forsøger at forberede medarbejderne på den kommende tid, siger hun.