Formanden: Uddannelse kræver rimelige rammer og vilkår

Den øgede kompleksitet i sygeplejen stiller krav til sygeplejerskers kompetencer. Derfor er løbende efter- og videreuddannelse nødvendig. Men hvis læringen skal have de rette betingelser, skal rammer og vilkår være rimelige.

Oprettet: 17.07.2019

Selv om årets første sommermåned har budt på mange slags vejr – sol, regn, skyer, torden og blæst – så kommer det næsten hvert år bag på mig, hvor mange flotte morgener, dage, aftner og nætter sommeren i Danmark giver os. Som Alberte synger: ”… lyset vælter pludselig ind … de lyse nætter er tilbage”. Det er lige fantastisk hvert år. Jeg håber virkelig, at I – til trods for jeres travle hverdag – også når at nyde den smukke, danske sommer.

Tillykke til 99 nye sygeplejersker

Juni var også den måned, hvor 99 sygeplejestuderende ændrede titel til ’sygeplejerske’. Vi vil her fra Kreds Sjælland ønske tillykke med en uddannelse, som er blandt de allervigtigste i vores sundhedsvæsen, og som samtidig er starten på en karriere, der kan gå i rigtig mange retninger. I formandsgruppen glæder vi os altid meget til at deltage ved dimissionerne på Professionshøjskolen Absalon, hvor vi uddeler Dansk Sygeplejeråds emblem og får mulighed for at ønske tillykke til de glade, nye sygeplejersker. Tag rigtig godt imod de nye kolleger – og pas godt på dem!

dimmission

Dimission Absalon, Campus Slagelse, juni 2019.

Vi glæder os også over, at Uddannelses- og Forskningsministeriet har godkendt, at Absalon i det kommende studieår opretter 30 ekstra studiepladser på sygeplejerskeuddannelsen. Der vil således fremover kunne optages 611 studerende. Det giver også rigtig god mening, både fordi vi i den grad mangler sygeplejersker, og fordi sygeplejerskeuddannelsen heldigvis igen i år har vist sig at være en af de allermest populære uddannelser. Ikke mindre end 643 har søgt ind på sygeplejerskeuddannelsen på Absalon som deres 1. prioritet. 

Sygeplejersker har mange karriereveje

Når man lige har afsluttet en uddannelse og har knoklet med bachelorprojekt og eksamensforberedelse, så tænker mange måske nok: Det skal vare et godt stykke tid, før jeg skal på skolebænken igen, men de fleste sygeplejersker bliver alligevel før eller siden tændt på efter- eller videreuddannelse – og der er meget at vælge imellem og mange veje at gå.

En nyskabelse i år inden for uddannelsesområdet er Specialuddannelsen i borgernær sygepleje. Det første hold specialuddannede sygeplejersker har netop fået deres nye titel sammen med en kuffert fuld af nye kompetencer. I september i år starter en anden ny uddannelsesvej for sygeplejersker, nemlig uddannelsen til Advanced Practice Nurse (APN), som er en klinisk uddannelse på kandidatniveau i avanceret klinisk sygepleje. Det er dejligt, at der er så mange relevante uddannelser og karriereveje, og at rigtig mange af jer hellere end gerne vil gribe mulighederne. 

Uddannelse skal prioriteres højt – og fordrer rimelige rammer

Men ingen roser uden torne, for når vi nu taler om de mange uddannelsesmuligheder og om arbejdspladsernes krav om livslang uddannelse, så vil jeg lige minde om, at uddannelse kræver, at ledelserne giver sygeplejerskerne de rette rammer og vilkår for at efter- og videreuddanne sig, så læringen kan få de rette betingelser. Det er også vigtigt, at mange nok får mulighed for at uddanne sig. Ikke alle kommuner i vores region har sendt sygeplejersker på specialuddannelsen i borgernær sygepleje, og en del har sendt ret få afsted, men kære arbejdsgiver: Der skal meget mere fart på. Hvis man kun sender to sygeplejersker afsted om året, så varer det jo en menneskealder at komme igennem hele gruppen. Der er brug for de nye kompetencer, for sygeplejen bliver stadig mere kompleks – både på sygehuse og i kommunerne, så uddannelse må og skal prioriteres højt på de enkelte arbejdspladser!

Hvis du går og har lyst til at videreuddanne dig – men er i tvivl om, hvad du skal sigte efter, så kan du heldigvis få råd og vejledning i Dansk Sygeplejeråd gennem en karrieresamtale – det kan du læse om på hjemmesiden.

Her til sidst vil jeg på vegne af formandsgruppen ønske jer alle en dejlig sommer.

formandsgruppen_folkemoede2019smil

Formandsgruppen i Kreds Sjælland, fra venstre: Næstformand Annette Schjermer Voss Møller, formand Helle Dirksen, næstformand Ulla Birk Johansen, næstformand Anja Hoyer Didriksen.

 

Helle Dirksen, kredsformand