”Vi talte ikke om det, men vi vidste det”

Den 9. april 1940 blev Danmark besat af tyske tropper. I en ny bog fortæller danske sygeplejersker, hvordan de under besættelsen skulle tage sig af tyske soldater, mens de samtidigt vidste, at hospitalerne skjulte jøder og modstandsfolk.

Oprettet: 09.04.2018

50 næsten hundredårige sygeplejersker har fortalt deres historie om hverdagen i de fem besættelsesår. Sygeplejerskerne vidste, at hospitalerne skjulte jøder og modstandsfolk på flugt, men de talte aldrig om det. I bogen fortæller sygeplejerskerne om en hverdag med varemangel og om de natlige luftalarmer, hvor de skulle evakuere patienterne.

Kaffepause på kanten af badekaret 1943
Kaffepause på kanten af badekaret 1943

Hospitalerne skjulte jøder og modstandsfolk
Sygeplejerskerne fortæller også om, hvordan sygehusenes lange kældergange og mange indgange og afdelinger skjulte jøder og modstandsfolk på flugt. Indimellem stod sygeplejeeleverne ansigt til ansigt med Gestapo, når de kom for at hente nogen. Karen Margrethe Hansen, som arbejdede på Gentofte Amtssygehus, husker, at beskeden om, at Gestapo var kommet, gik som en løbeild på Medicinsk Afdeling F3.

To sygeplejeelever iført beredskabsdragter på Kolding Sygehus
To sygeplejeelever iført beredskabsdragter på Kolding Sygehus

”Vi havde noget, der hed kreosot, som lugter ganske forfærdeligt. Jeg smed det foran døren, og da Gestapo kom, sagde jeg ”De må endelig ikke lukke den dør op, for der er et dødsfald, jeg har et lig stående, og der er ingen mørklægning”. Nå, så måtte de jo gå. Men jeg skal love for, at mit hjerte hamrede”. 

Skulle også behandle tyske soldater
Den 9. april 1940 kl. 6 om morgenen var 2. års sygeplejeelev på Vejle Amts og Bys Sygehus, Ellen Aunsbjerg Bertelsen, vågnet som den første, da tyske flyvemaskiner kom brølende og landtropper marcherende. Allerede ved middagstid blev de første tyske soldater indlagt med ophovnede fødder af at gå den lange vej.

”De fik nogle trædepuder på af vat, og vi gjorde sårene i stand,” fortæller Ellen Aunsbjerg Bertelsen.  

Eksemplerne her er blot to af de mange hverdagsglimt fortalt af sygeplejersker i bogen, som er skrevet af specialkonsulent i sygeplejehistorie, Gunilla Svensmark.

Her kan du købe bogen
”Vi talte ikke om det, men vi vidste det”. 230 sider, 50 kr. Bogen kan bestilles hos Dansk Sygeplejehistorisk Museum: dshm.dk

For yderligere oplysninger og materiale kontakt specialkonsulent i sygeplejehistorie Gunilla Svensmark: 21769995, gs@dsr.dk eller kontakt journalist Susanne Bloch Kjeldsen: 21776739, sbk@dsr.dk.

Læs DSR’s pressemeddelelse om udgivelsen af bogen: Pressemeddelse Vi talte ikke om det