“Nu tør jeg mere, og jeg ved, hvordan jeg skal bruge min stemme”

Tidligere i år valgte sygeplejerskerne Catharina Sønderskov Winsløw og Karin Blum Housted at tage på meningsdanneruddannelse. I dag er de begge overraskede over de mange muligheder, det har åbnet for. Uddannelsen udbydes nu igen, og der er plads til dig!

Deltagerne på meningsdannerkurset og næstformand Ulla Birk Johansen (forrest) på den sidste kursusdag.

Af Sophie Holland, journalist

“Jeg lærte, hvor og hvordan jeg skal komme ud med det, jeg har på hjerte, for at det flytter noget.”

Sådan siger plejehjemssygeplejerske i Køge Kommune Catharina Sønderskov Windsløw om sin deltagelse på meningsdanneruddannelsen. På uddannelsen fik Catharina og syv aCatharina, menningsdannerkursusndre sygeplejersker en bred vifte af værktøjer.
De lærte blandt andet at skrive læserbreve, komme ud med budskaber på de sociale medier og blive stærkere i mundtlig formidling. 

For Catharina gav uddannelsen hende modet til at stille op som fællestillidsrepræsentant, og hun er nu langt mere bevidst om, hvordan hendes stemme kan være med til at sætte sygeplejerskerne på dagsordenen.

“Jeg fandt modet til at stille op som FTR, fordi jeg er blevet optaget af, hvor vigtigt det er, at vi sygeplejersker er repræsenteret i MED-systemet og andre udvalg, der har indflydelse politisk. Jeg tror stadig, mange af os er præget af at være de her søde sygeplejersker, der er underlagt lægerne, men det går ikke. Vi har masser af faglig viden, og vi skal turde at åbne munden,” siger hun.

 

Karin var træt af fagsnobberi og skrev et debatindlæg

For akutsygeplejerske i Greve Kommune Karin Blum Housted var det med hendes egne ord “ekstremt udviklende” at tage uddannelsen som meningsdanner. Det, der rykkede mest for Karin, var at lære at få sine tanker ned på papir. 

Derfor besluttede hun at skrive et debatindlæg om det fagsnobberi, hun mange gange har oplevet, når hun har fortalt, at hun er gået fra at være sygeplejerske på intensiv til at være akutsygeplejerske i en kommune.

Karins indlæg bliver trykt i Fagbladet Sygeplejersken i starten af det nye år, og hun har også skrevet en pressemeddelelse om et andet emne, som er kommet ud i faglige kredse, og som hun efterfølgende blev bedt om at skrive en opfølgende artikel om.

“Nu tør jeg meget mere, og jeg ved, hvordan jeg skal bruge min stemme, så det kommer længere end til personalestuen. Det er en fed følelse. En følelse af frihed faktisk,” siger hun.

 

Deltagerne bruger den nye viden forskelligtkarin, menningsdanner

Mens Karin har fået en glubsk appetit på de skrevne ord, holder hun sig fra at lægge noget op på de sociale medier. Catharina derimod vil ikke bruge uddannelsen på at skrive artikler, men til gengæld bruger hun de sociale medier på at kommentere og dele relevant indhold, ligesom hun bruger redskaberne fra modulet om mundtlig formidling på sin arbejdsplads.

De otte sygeplejersker har deres egen lukkede gruppe på Facebook, hvor de hepper og giver feedback, og de er en stor hjælp for hinanden, selvom de bruger deres nye viden meget forskelligt. 

“Det er helt vildt, hvad uddannelsen har gjort ved os, der var med. Jeg kan se, at folk er på vej ud i nye projekter hele tiden, fordi det simpelthen rykker noget i folk, “ siger Catharina.

 

“Man skal ikke være ekspert i noget for at tage uddannelsen”

Catharina er dog bekymret for, at mange ikke tør tage uddannelsen. Hun stod på et tidspunkt på en messe og reklamerede for den, og her oplevede hun, at mange bestemt ikke mente, de var dygtige nok til at deltage.

“Man skal ikke være ekspert i noget på forhånd, men man skal være åben for at udvikle sig og lære nyt, og det kan man gøre på flere niveauer. Jeg kan kun opfordre alle til at sende en ansøgning, for det giver både nye relationer og nye muligheder,” siger hun.

Kom med på meningsdanneruddannelse!

Har du også lyst til at sætte sygeplejerskerne på dagsordenen? Så tag meningsdanneruddannelsen og lær, hvordan du kommer ud med dine budskaber!
Læs mere og ansøg ved at klikke her.