Sygeplejestuderende jubler over ny uddannelse

I Holbæk blev den nye sygeplejerskeuddannelse fejret med et brag. Uddannelsen har fokus på sammenhængende patientforløb, og de studerende er lovet studiejobs og høj beskæftigelse i fremtiden.

I indgangshallen ved Holbæk sygehus er stemningen både forventningsfuld og nervøs. De nye sygeplejestuderende står i små klynger, og det er småt med ordvekslingerne.

Balloner foran Holbæk Sygehus“Jeg glæder mig til at komme i gang, for jeg har søgt ind på sygeplejerskeuddannelsen i fire år. Det er rigtig fedt, at uddannelsen ligger her i Holbæk, og at det efterfølgende ser lyst ud med jobmuligheder,” siger 25-årige Nadia Vingsøe, der er uddannet social-og sundhedsassistent. 

Den nye sygeplejerskeuddannelse er blevet til i et samarbejde mellem professionshøjskolen Absalon, Holbæk sygehus og kommunerne Odsherred, Kalundborg, Holbæk og Lejre. Målet er, at de studerende skal følge patienterne rundt fra sygehusregi til kommunalt regi. Det kan lade sig gøre, fordi parterne samarbejder om blandt andet praktikforløb.

“Det gør en kæmpe forskel, at vi planlægger praktikkerne sammen, så de studerende kan følge i patienternes fodspor. Det ved vi, patienterne oplever som kvalitet. Vi er også glade for at kunne garantere alle studerende et relevant studiejob,” siger uddannelsesleder for sygeplejerskeuddannelsen på professionshøjskolen Absalon, Campus Holbæk, Anne Bondesen.

Mangel på hænder

De studerende bliver vist op på sundhedsfagligt lærecenter på Holbæk sygehus, som er en gammel afdeling, der er lavet om til et undervisningssted. Her er det så ægte, som det kan blive, når man stadig øver sig. Med plastic neonatal-babyer, iltapparater og kuvøser. For vicedirektør Lone Bjørklund er det en festlig dag. Hun tror, at de studerende vil få et godt forhold til Holbæk sygehus, fordi en stor del af uddannelsen er forankret her.

“Vi mangler flere hænder, og jeg håber, de studerende vil komme til at kende os for noget godt,” siger hun.

Efter en kort præsentation af undervisere går turen ned mod Absalons Campus Holbæk, hvor et flot åbningsarrangement skal indvie uddannelsen. 

Sygeplejersker med balloner ved Holbæk Sygehus
Sygeplejersker med balloner ved Holbæk Sygehus

Balloner skal vække Holbæk

Stemningen bliver mere løssluppen, da de nye studerende bliver sat i grupper med andre studerende. Alle snakker og griner, og sammen danner de et farverigt optog med røde balloner, som de sætter op langs Holbæks gader på vej til  Absalon. Alle i Holbæk skal vide, at nu starter en ny sygeplejerskeuddannelse i byen.

“Jeg er så glad for, at uddannelsen ligger i Holbæk. Jeg kommer herfra, og det er fedt, at det er muligt for mig at tage uddannelsen her,” siger 25-årige Christian Østergaard, som er uddannet webintegrator, men savnede at arbejde med mennesker og derfor hellere vil være sygeplejerske.

Kredsformand Helle Dirksen og næstformand i SLS Anne Vagner Christensen
Kredsformand Helle Dirksen og næstformand i SLS Anne Vagner Christensen
De studerende ankommer til pladsen foran skolen. Solen skinner fra en skyfri himmel, og alle kan få sig en kop kaffe i den mobile kaffeshop sammen med croissanter, chokolade og frugt. Formand for DSR Kreds Sjælland, Helle Dirksen, er til stede sammen med kredsnæstformand Anja Pedersen og næstformand i SLS, Anne Vagner Christensen. 

“Det er en fantastisk dag. Det er tyve år siden, Holbæk sidst havde en sygeplejerskeuddannelse, og der er jo kæmpe efterspørgsel på det fra de studerende,” siger Helle Dirksen.

Gode muligheder for job 

“I vil forandre liv! Med hjerte, hjerne og hænder. I dag er en stor dag for Holbæk kommune og for hele Vestsjælland,” lyder det fra scenen, da borgmester i Holbæk, Christina Kryzrosiak Hansen, byder officielt velkommen. 

Og jublen vil ingen ende tage blandt de paneldeltagere, der lidt senere taler om, hvad den nye sygeplejerskeuddannelse vil betyde. Regionsrådsformand i Region Sjælland, Heino Knudsen, fortæller blandt andet om de rekrutteringsudfordringer Region Sjælland har. Det håber han, uddannelsen vil hjælpe på.

“Det er faktisk 80 procent af de unge fra lokalområdet, som tager uddannelsen her, hvis bare den er til stede. Og når uddannelsen er lokal, så har vi muligheden for at tviste den, så den passer nøjagtig til de vilkår, vi har her i regionen,” siger han. 

Danmarksmestre i sammenhængSå er snoren klippet

Rektor for uddannelsesinstitutionen Absalon, Camilla Wang, ser det som en kæmpe opgave at lave uddannelser der, hvor der er brug for det, og hvor de unge ønsker at bosætte sig.

“Jeg tror, at det mindre studiemiljø vil vise sig at have nogle store styrker i relationerne. Det giver de studerende mulighed for at præge deres egen uddannelse,” siger hun.

Vicedirektør på Holbæk sygehus Lone Bjørklund vil arbejde på at udjævne de barrierer, der er mellem sektorerne, så patienterne ikke bliver kastebolde i systemet.

 “De studerende skal simpelthen være danmarksmestre i sammenhæng,” siger hun.

Glade studerende og sygeplejerskerChampagne til alle

Da debatten er slut, indvier alle paneldeltagerne den nye uddannelse under jubel og klap.

Dagens officielle program er forbi, og hverdagen som sygeplejestuderende i Holbæk kan begynde for de 30, der er optaget. De ser glade ud, og som én elev siger til en anden, mens hun knipser en selfie med sit glas:

“Hvor mange får lige champagne den første dag på studiet?”