Beskæftigelsesministeren slår fast at Covid-19 kan være en arbejdsskade

En ny vejledning fastslår at smitte med coronavirus kan være en arbejdsskade. Det betyder at sygeplejersker, der bliver smittet på arbejdet, muligvis kan modtage erstatning.

Oprettet: 23.04.2020
Stig Vognæs & Ritzaus Bureau

Der kan være tale om en arbejdsskade, hvis læger, sygeplejersker, sosu-assistenter eller portører på intensivafdelinger bliver syge af smitte med coronavirus. Og det vil give dem ret til en erstatning.

Det fastslår beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ifølge Ritzaus Bureau. Der er derfor udsendt en ny vejledning på området.

Det er ikke et krav, at man er testet positiv for smitte med coronavirus. Man kan også blive tilkendt erstatning, hvis det kan sandsynliggøres, at man er eller har været smittet, og at dette er sket i forbindelse med ens arbejde.

Utryghed og usikkerhed

Før skulle man påvise en konkret smittekilde, hvilket fik de faglige organisationer til at protestere. Der har været behov for en ændring, påpeger ministeren.

”Vi har kunnet se, at det har skabt utrolig meget utryghed og usikkerhed for mange medarbejdere, som står i den absolutte frontlinje i nationens fælles kamp for at holde coronavirus nede,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

”Derfor har det været vigtigt for mig, at det står krystalklart, at man vil kunne anerkende coronavirus som en arbejdsskade, hvis sygdommen skyldes arbejde,” siger han.

Sager skal hastebehandles

Sager, hvor personer er alvorligt syge som følge af smitte med coronavirus, skal hastebehandles. Det fremgår også af den ny vejledning.

”Det er med til at skabe en tryghed for medarbejdergrupper, der lige nu og her i den akutte sygdomsbekæmpelse er enormt udsatte,” siger ministeren.

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har indtil nu modtaget 25-30 anmeldelser, der er relateret til Covid-19.

(Foto er fra OUH og lånt fra Region Syddanmarks hjemmeside)

Læs også: